www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας



Το έθιμο επιβάλλει να περνάμε την καθαρά Δευτέρα στην εξοχή πετώντας αετό και τρώγοντας νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα. 

Επειδή ωστόσο αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ευαλλοίωτων τροφίμων και συνεπώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί. 

Οι δύο βασικότερες «παγίδες» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνουν τον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) και τα οστρακοειδή που αν δεν είναι φρέσκα και έχουν αλλοιωθεί ενδέχεται να προκαλέσουν τροφοδηλητηριάσεις. 

Επίσης την Καθαρά Δευτέρα κινδυνεύουμε από βαρυστομαχιά αν φάμε πολλή λαγάνα και πολλά τηγανητά, που δυστυχώς έχουν την τιμητική τους στο μενού της