www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Απέχουν οι μηχανικοί από την «τακτοποίηση» ημιυπαιθρίων

Την αποχή από υποθέσεις διεκπεραίωσης ημιυπαιθρίων χώρων - τουλάχιστον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου- αποφάσισαν οι μηχανικοί της Αττικής διαμαρτυρόμενοι για το χάος που επικρατεί στις πολεοδομίες και τη μη ύπαρξη αρκετού χρόνου για να τακτοποιηθούν όλες οι υποθέσεις.


Την απόφαση πήρε το δ.σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής (ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής), το οποίο αναφέρει ότι δεν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

Οι μηχανικοί αναφέρουν πως υπάρχει αδυναμία τήρησης των σχετικών προθεσμιών λόγω υποστελέχωσης. Σε συνδυασμό με τις απειλές από το υπ. Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρ. Γεραρής.


Επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους που δεν του επιτρέπουν να ασκεί με πλήρη απασχόληση τα καθήκοντά του. Είχε υπηρετήσει τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι παραμένει διαθέσιμος για να συμμετάσχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συσταθεί για την αλλαγή του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη βελτίωση του νόμου για τις ανεξάρτητες αρχές.

Ο Χρ. Γεραρής, υπέβαλλε την παραίτησή του στις 8 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προκαλούν εγκεφαλικό στις γυναίκες

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προβλέπουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Neurology από Δανούς επιστήμονες. Αντίθετα για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αλλά μόνο όταν η χοληστερόλη βρίσκεται σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από τον μέσο όρο.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που πραγματοποίησαν την έρευνα σε δείγμα 13.951 ατόμων, συστήνουν τη χρήση ενός διαφορετικού είδους λιπιδίου του αίματος, των τριγλυκεριδίων μη-νηστείας, για τον αξιόπιστο υπολογισμό του κινδύνου.

Η μελέτη κράτησε συνολικά 33 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 837 άνδρες και 837 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στις γυναίκες δεν σχετίζονταν με το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αντίθετα στους άνδρες σχετίζονταν, όταν τα επίπεδα χοληστερόλης ξεπερνούσαν τα 9 mmol/l. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος χοληστερόλης για τους

Προς παράταση της αποστολής της Frontex στον Έβρο

Ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της Επιτρόπου εσωτερικών και μετανάστευσης, Σεσίλιας Μάλμστρονγκ, επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν συζητά την παράταση της αποστολής της Frontex στον Έβρο.


"Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, μέσω μιας δομημένης και μακρόχρονης αποστολής της Frontex [...] υπάρχει θέληση να στηρίξουμε τις

Με το μ.ο. των προηγούμενων ΦΠΑ όσοι δεν υποβάλλουν περιοδικές

Την επιβολή ποσού ΦΠΑ αυτοβούλως από τον προϊστάμενο της εφορίας σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να εκδώσει προσωρινή πράξη

Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο Παντελής Τζωρτζάκης

Ο τέως επικεφαλής της Forthnet ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Γ. Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.


Στο σκεπτικό της σχετικής απόφασης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι στη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα η χώρα μας "μεριμνά για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου τομέα και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών".

Ετσι προκύπτει η "ανάγκη εξασφάλισης συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση", οι οποίες υπηρεσίες "είναι κρίσιμης σημασίας να παρέχονται από φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδυάζουν το υψηλό κύρος με την εκτενή εμπειρία και γνώση του περιβάλλοντος και των αναγκών της ελληνικής οικονομίας".

Η τοποθέτηση του Παντ. Τζωρτζάκη στη θέση του συμβούλου αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό. Μετά την παραίτησή του τόσο από την Forthnet, στην οποία ήταν επικεφαλής από την ίδρυσή της στα

Ανατιμολόγηση φαρμάκων από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία ανατιμολόγησης 3.437 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων Φεβρουαρίου.

Οι ανατιμολογήσεις αφορούν σε 1.322 πρωτότυπα φάρμακα και 2.115 αντίγραφα και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η αναμενόμενη μείωση της δαπάνης ανέρχεται στο 11,34% ή αλλιώς στα 169 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν στα παραπάνω υπολογιστούν και οι ανατιμήσεις φαρμακευτικών προϊόντων, που

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

Με ποινές φυλάκισης που μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία χρόνια θα τιμωρούνται όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.


Με την ΓΓΠΣ διασυνδέονται υποχρεωτικά οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους, ενώ για χρέη 10-50.000 ευρώ η ποινή ορίζεται σε τουλάχιστον 6 μήνες. Στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ για τα μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον για 3 χρόνια.

Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ή του τελωνείου, ενώ η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη ένα εξοφληθούν οι οφειλές "μέχρι την εκδίκαση της

«Ελληνικό Α.Ε.» για το παλιό αεροδρόμιο

Στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προχωρά η κυβέρνηση.


Οι σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη φορολογία και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπουν ότι η νέα εταιρεία που ονομάζεται Ελληνικό Α.Ε.:

• Θα λειτουργεί "κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας".

• Εξαιρείται ρητά από τις διατάξεις του δημόσιου τομέα. Ωστόσο η κάλυψη των αναγκών της εταιρείας σε προσωπικό μπορεί να γίνει με μεταφορά ή αποσπάσεις από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

• Αναλαμβάνει τη "διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου και των επ' αυτού κτιρίων και εγκαταστάσεων" του πρώην αεροδρομίου.

• Στην "προίκα" της εταιρείας περιλαμβάνεται και ο κινητός εξοπλισμός των ανωτέρω εγκαταστάσεων.

• Θα έχει 5μελές Δ.Σ. και ο ορισμός των μελών του θα γίνει με απόφαση των υπουργών

Σύντομα η πρώτη ανάρτηση δασικού χάρτη

Δρομολογείται σύντομα η πρώτη ανάρτηση δασικού χάρτη στην ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια αναδάσωσης στο δάσος Καϊάφα.


Ο κ. Μωραΐτης ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ανάρτηση δασικού χάρτη στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές. Αναφερόμενος στο δάσος Καϊάφα δήλωσε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σ' ένα πλαίσιο προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξής του και ευχαρίστησε τους εθελοντές που πήραν μέρος στην αναδάσωση με

Όπλο κατά του Αλτσχάιμερ η δεύτερη γλώσσα

Όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά μια δεύτερη ξένη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους, όπως οι μετανάστες, γυμνάζουν τον εγκέφαλό τους καλύτερα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν την εμφάνιση άνοιας ή Αλτσχάιμερ κατά περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας, Έλεν Μπιάλιστοκ του πανεπιστημίου της Υόρκης του Τορόντο, μελέτησαν 228 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με άνοια ή Αλτσχάιμερ και συνέκριναν την πορεία της νόσου με τις γλωσσικές ικανότητες των ασθενών.

Κατά μέσο όρο, όσοι μιλούσαν μόνο μια γλώσσα, είχαν εφμανίσει τα πρώτα τους συμπτώματα στην ηλικία των 71,4 ετών έναντι 75,5 των δίγλωσσων. Ακόμα οι μονόγλωσσοι είχαν αναφέρει σημαντικά συμπτώματα στην ηλικία των 75,4 έναντι 80 ετών των δίγλωσσων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ύστερα από τη μελέτη ότι η εκ περιτροπής χρήση δύο γλωσσών στην

Αναστέλλονται οι πτήσεις της Aegean προς το Κάιρο

Αιτία οι πρόσφατες λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και η αστάθεια που επικρατεί εκεί και έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη πληρότητας στις πτήσεις της.


Όπως ανακοινώθηκε από την Aegean, η εταιρεία αναστέλλει τις πτήσεις της προς/από Κάϊρο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2011, με ισχύ από τις 27 Μαρτίου του 2011.

"Η εταιρεία, θα εξετάσει την αξιοποίηση της χωρητικότητας των

Μήνυση της ΔΕΗ κατά 9 εργολάβων και 6 υπαλλήλων

Μήνυση κατά 9 εργολάβων και 6 υπαλλήλων της ΔΕΗ υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Η μήνυση κατατέθηκε για απιστία περί την Υπηρεσία, απάτη και παράβαση καθήκοντος, ενώ στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου που πιθανώς θα προκύψει από την ανακριτική διαδικασία.

Η ΔΕΗ ζητά τη διερεύνηση διάπραξης ποινικών αδικημάτων που έχουν σχέση με την υλοποίηση

Ξεκίνησε η υποβολή δικαιολογητικών για το φοιτητικό επίδομα

Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν οι δικαιούχοι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ στις εφορίες.


Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η ελληνική ιθαγένεια ή η ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ, η μίσθωση κατοικίας λόγω σπουδών σε πόλη άλλη από αυτή που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να μην ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ,

Γενική απεργία την Τετάρτη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στις μειώσεις μισθών.


Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αναμένονται αρρυθμίες, καθώς τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία αναμένεται να ακινητοποιηθούν για όλο το διάστημα της ημέρας. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργεί μόνο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ αναμένεται η απόφαση των εργαζομένων στο μετρό.

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στις πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του

Συσκευή - βραχιόλι το μέλλον για τη μέτρηση της πίεσης

Συσκευή, που θα φοριέται όπως ένα βραχιόλι, αναμένεται να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά πιεσόμετρα στα προσεχή χρόνια.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ και της Σιγκαπούρης ανέπτυξαν μια συσκευή που μετρά την πίεση στη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο ακριβής από τα παραδοσιακά πιεσόμετρα.

Ο καθηγητής Μπράιαν Γουίλιαμς, από το τμήμα καρδιαγγειακής του Πανεπιστημίου του Λέστερ δήλωσε: "Η αορτή είναι λίγα χιλιοστά μακριά από την καρδιά και κοντά στον εγκέφαλο και γνωρίζουμε ότι η πίεση εδώ είναι λίγο χαμηλότερη από ό,τι στο βραχίονα. Αν δεν μετρήσουμε την πίεση στην αορτή δεν μπορούμε να έχουμε μια εκτίμηση για τους κινδύνους και τα οφέλη κάποιας θεραπείας".

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η συσκευή θα μπορούσε να "αλλάξει τον τρόπο που ελέγχεται η πίεση εδώ και έναν αιώνα και πλέον".

Η έρευνα της ομάδας χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας (NIHR). Το NIHR επένδυσε 3,4 εκατ. στερλίνες και το υπουργείο Υγείας ακόμη 2,2 εκατ.

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί Τρίτη και Τετάρτη

Απεργία θα πραγματοποιήσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, ύστερα από κοινή απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).


Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, μεταξύ άλλων, στο νέο μισθολόγιο, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.

Οι Ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί

Έφοδο για τους τζαμπατζήδες

Ειδικό Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου ρίχνει στους δρόμους από τις αρχές Απριλίου το υπουργείο Υποδομών, με στόχο την πάταξη του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Η δημιουργία του Σώματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι η δραστηριοποίησή του θα περιορίσει τουλάχιστον κατά 80% την εισιτηγριοδιαφυγή στιες στις αστικές συγκοινωνίες, αποφέροντας στα ταμεία του ΟΑΣΑ ποσό 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σήμερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η λαθρεπιβίβαση στα μέσα στοιχίζει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς τα ποσοστά των λαθρεπιβατών στα λεωφορεία και τα

Απεργούν την Πέμπτη οι βενζινοπώλες σε Ρέθυμνο και Χανιά

Κλειστά θα κρατήσουν τα βενζινάδικα την Πέμπτη οι βενζινοπώλες στο Ρέθυμνο, μετά τη σχετική απόφαση της ένωσης ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού.


Η πρόταση κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ένωσης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και έγινε δεκτή από τα μέλη του οργάνου, που με αυτόν τον τρόπο ζητούν από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να ελέγξει τις τιμές στα καύσιμα.

Την ίδια απόφαση έχουν λάβει και οι συνάδελφοί τους από τα Χανιά, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει

Τρίωρες στάσεις εργασίας για τους εργαζομένους στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο

Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στο Αθηναϊκό και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις 9 π.μ έως τις 12 το μεσημέρι, από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα.


Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις και πληροφορίες από τα Πρακτορεία και δεν θα ανανεώνεται η ιστοσελίδα τους.

Οι στάσεις εργασίας

Ένταση στην κυβέρνηση δημιούργησαν οι αποκαλύψεις του Στρος Καν

Ένταση στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009 την παρέμβαση του ΔΝΤ.


Η ένταση παίρνει διαστάσεις γιατί την ίδια περίοδο ο πρωθυπουργός δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Από την μια πλευρά είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι δεν έδωσε την μάχη να αντιμετωπιστεί εντός της Ε.Ε. το πρόβλημα και από την άλλη οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία παρακολουθούν μουδιασμένα τις αποκαλύψεις.

Οι εξηγήσεις που έδωσε χθες ο κ. Πεταλωτής δεν ικανοποίησαν κανέναν και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπου το κλίμα είναι βαρύ.

Η συνέντευξη του κ. Στρος Καν έχει παραχωρηθεί στο γαλλικό κανάλι Canal+ και θα μεταδοθεί τον