www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επιμένει ο Γ. Παπαθανασίου για το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ

Στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά εμμέσως και στον προκάτοχό του, Γιώργο Αλογοσκούφη, επιρρίπτει ο Γιάννης Παπαθανασίου, τις ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εξέδωσε έντυπο, με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία», προκειμένου να υπερασπιστεί τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας. «Ο στόχος του 6% ήταν φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος», ισχυρίζεται για το έλλειμμα του 2009.


Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια και φούσκωσε τους αριθμούς, με σκοπό να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρει ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης οφείλεται σε μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Αφήνει όμως να εννοηθεί ότι "κληρονόμησε" την κρίση χρέους και ελλείμματος από τον προκάτοχό του, αφού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης θητείας του έκανε ό,τι μπορούσε για να μη
μετατραπεί σε κρίση εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών σε βάρος της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία που η κυβέρνηση Καραμανλή έστελνε στις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπαθανασίου κάνει λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού.

Υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που παραθέτει αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχαν πλαστά στοιχεία για την οικονομία και χαρακτηρίζει "εκτιμήσεις", όσα εστάλησαν στην Ε.Ε. πριν τις εκλογές του 2009 και προσδιόριζαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ. Επιμένει ότι δεν θα ξεπερνούσε το 8% αν η κυβέρνηση ακολουθούσε διαφορετική πολιτική μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι τελικά το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο των "εκτιμήσεων", δηλώνει πως "λόγω της διεθνούς κρίσης, έπεσαν έξω οι προβλέψεις της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων".

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελική αναθεώρηση της Eurostat, έκλεισε στο 15,4%.

Παράλληλα, ρίχνει γέφυρες στον Αντώνη Σαμαρά, κυριολεκτικά υπογραμμίζοντας στο κείμενο ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα, "παρά τις παροτρύνσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά".

Σε δήλωσή του για την δημοσιοποίηση του πονήματος, κάνει αναφορές και στο ενδεχόμενο συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση. "Πιστεύω, ότι η καλύτερη βάση για να επιδιώξουμε τη συναίνεση που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας, είναι η αποτύπωση και κατανόηση της πραγματικότητας", γράφει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: