www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφική για τα βασικά τρόφιμα η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι το βασικό σημείο κλειδί στις συνομιλίες του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στο Κανκούν. Μέσα στις τέσσερις επόμενες δεκαετίες οι τιμές του καλαμποκιού μπορεί να αυξηθούν ως και 131% με συνέπεια να υποσιτίζονται 17 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στις φτωχότερες χώρες, ενώ αρκετοί αφρικανοί αγρότες μπορεί να εγκαταλείψουν την γεωργία εφόσον ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, δείχνουν νέες μελέτες.


"Θέλαμε να πείσουμε τις χώρες στο Κανκούν να αναλάβουν δράση ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, διαφορετικά, εάν μείνουμε χωρίς έλεγχο των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, οδεύουμε προς αύξηση τεσσάρων βαθμών" δήλωσε ο Phillip Thornton, από το International Livestock Research Institute (ILRI) που έχει την έδρα του στη Κένυα.

Ο Thornton, ο οποίος χρησιμοποίησε κλιματικά μοντέλα σε μία μελέτη, έδειξε τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει ως το τέλος του αιώνα μία αύξηση κατά τέσσερις βαθμούς της θερμοκρασίας
στη παραγωγή τροφίμων της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) επισήμανε στην τελευταία της εκτίμηση πως μία αύξηση κατά δύο βαθμούς της παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τέλη του αιώνα θα έχει καταστροφική επίπτωση : λειψυδρία σε άγονες και άνυδρες χώρες, πλημμύρες σε χαμηλές υψομετρικά και παράκτιες περιοχές, διάβρωση των ακτών σε μικρά νησιωτικά κράτη και εξάλειψη έως του 30% των ζωϊκών και φυτικών ειδών.

Ο Thornton δήλωσε πως τη μελέτη του παρακίνησε μία συνδιάσκεψη με το όνομα "πέρα από τους 4 βαθμούς" την οποία οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2009, όπου το βρετανικό Met Office προειδοποίησε πως μία αύξηση 4 βαθμών στις παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανή ως το τέλος του αιώνα και ίσως ακόμη νωρίτερα.

Μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής προσοχής για τον αγροτικό τομέα έχει εστιασθεί στον ορίζοντα του 2050, οπότε ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 9,1 δισ. άτομα από 6,3 δισ. σήμερα, προσθέτοντας 30% περισσότερα στόματα που πρέπει να τραφούν, σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων FAO του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη του International Food Policy Research Institute (IFPRI), η οποία προβάλλει την πιθανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα τρία βασικότερα τρόφιμα (καλαμπόκι, ρύζι, στάρι) μεταξύ 2010 και 2050, οι σοδειές και οι τιμές συμπεριφέρθηκαν ικανοποιητικά με αύξηση θερμοκρασία μόλις ενός βαθμού Κελσίου ως το 2050, ενώ με άλλα σενάρια οι σοδειές ρυζιού και η παραγωγή καλαμποκιού εμφάνιζαν μεγάλη κάμψη ακόμη και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, με συνέπεια την άνοδο των τιμών τους.

Για τη μελέτη του IFPRI το τέλειο σενάριο είναι η διατήρηση υψηλών των εισοδημάτων, η χαμηλότερη αύξηση του πληθυσμού και η αποτελεσματική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να μειωθεί κατά 45% ο αριθμός των υποστιτιζόμενων παιδιών στις αναπτυσόμενες χώρες μεταξύ 2010 και 2050.



Δεν υπάρχουν σχόλια: