www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» η Ελλάδα λόγω των αιτημάτων για άσυλο

Αντιμέτωπη με μια πραγματική “ανθρωπιστική κρίση” εξαιτίας του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στο έδαφός της βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


"Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση που δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ε.Ε.", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR Άντριαν 'Εντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει επαρκή μέτρα για να βοηθήσει την Ελλάδα. "Η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα", δήλωσε ο Έντουαρντς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων (16.000 το 2009) ζητά άσυλο από την Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα διαθέτει μόνο 865 καταλύματα για τη στέγαση των
αιτούντων.

Επίσης η χώρα υφίσταται τις συνέπειες των νέων ευρωπαϊκών νόμων για την παροχή ασύλου, σύμφωνα με τους οποίους οι αιτούντες πρέπει να ζητούν άσυλο από τη χώρα που έχει πάρει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι χώρες εισόδου των προσφύγων, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, να αναγκάζονται να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος των αιτήσεων.

Επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει χορηγήσει το καθεστώς πρόσφυγα -που παρέχει σε όσους το έχουν προστασία και κάποια δικαιώματα- παρά μόνο στο 0,3% όσων έχουν ζητήσει άσυλο (48 ανθρώπους), ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 31% που καταγράφεται στη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο οργανισμός χαιρέτισε, τέλος, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναμόρφωση του συστήματος παροχής ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: