www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Νέα υποσχόμενη θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης


Μια νέα θεραπεία με τη χορήγηση δύο υποδόριων ενέσεων σε διάστημα ενός έτους υπόσχεται προστασία των οστών από τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης. Η νέα θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε άτομα που τα οστά τους έχουν αδυνατίσει σε σημείο τέτοιο ώστε να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κατάγματα. Από το νέο φάρμακο denosumab (η εμπορική ονομασία είναι Ρrolia) αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο άτομα που ακολουθούν ορμονοθεραπείες, όπως οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη.
Οι σημερινές θεραπείες με τα λεγόμενα διφωσφονικά φάρμακα ενισχύουν την οστική πυκνότητα αλλά έχουν σοβαρές παρενέργειες, με κυριότερη τις έντονες στομαχικές διαταραχές. Στη νέα θεραπεία ο ασθενής κάνει μια ένεση κάθε έξι μήνες και δεν παρουσιάζεται καμία παρενέργεια.

Το denosumab μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης rank ligand, η οποία ρυθμίζει τη δράση των κυττάρων που καταστρέφουν τα οστά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη αλλά και σε άλλα σημεία του σκελετού.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: