www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα προστασίας δεδομένων

Την ανάγκη εξισορρόπησης της ιδιωτικής ζωής με την ελεύθερη ροή πληροφοριών τονίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα προστασίας δεδομένων.


Σε δηλώσεις τους στο Στρασβούργο, η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βίβιαν Ρέντινγκ και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ σημείωσαν ότι η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μάθουν τι είδους προσωπικά δεδομένα συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και αποθηκεύονται και ποια είναι τα δικαιώματά τους σε σχέση με την επεξεργασία αυτή.

Όπως διαβεβαίωσε η κ. Ρέντινγκ, μέσα στο 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται στο Διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι «η αποτελεσματική προστασία των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και στηρίζει άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγιον Ζάγκλαντ υποστήριξε ότι, η προστασία των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής είναι, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία σήμερα, που η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών, κάνει τα συγκεκριμένα δικαιώματα
περισσότερο ευάλωτα.

Η σύμβαση που έχει συνάψει το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην προσπάθεια για διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, αλλά χρειάζεται η θέσπιση ανάλογου διεθνούς πλαισίου, διάφανου και χωρίς αποκλεισμούς, για να καταστεί αυτή η προστασία αποτελεσματικότερη, κατέληξε ο γ.γ. του Οργανισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: