www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λίμνη Κορώνεια

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, η παραπομπή της Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Κορώνειας αποδίδεται στην αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.


«Δυστυχώς η Ελλάδα πληρώνει την αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων, που δεν προχώρησαν κανένα έργο. Αυτά τα έργα περιγράφει η απόφαση. Οι δικομανείς μπορεί να χαίρονται, όμως η Νομαρχία ήταν η μόνη που προχώρησε τα έργα αρμοδιότητάς της, ενώ φωνάζουμε εδώ και χρόνια για τα υπουργεία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσθέτοντας ότι η λίμνη έχει και πάλι νερό, χάρη στα έργα της Νομαρχίας.

Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ύστερα από σύσταση του Επιτρόπου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, ήταν κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα οι Οικολόγοι Πράσινοι και ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Οι Οικολόγοι κατηγορούν τη διοίκηση Ψωμιάδη, θεωρώντας ότι «φέρει βαρύτατες ευθύνες για το
Βατερλό της λίμνης, για την ανικανότητα και τη διαπλοκή με την οποία διαχειρίστηκε το θέμα».

«Δε μπόρεσε να αντιμετωπίσει κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης και έδειξε μια απίστευτη ανικανότητα στη διαχείριση του συνολικού έργου. Οι ευθύνες της, οι πολιτικές αλλά και νομικές, είναι βαρύτατες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Στο σκαμνί η Ελλάδα για την εγκατάλειψη της λίμνης Κορώνειας», κατέθεσε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Συγκεκριμένα, ερωτάται η αρμόδια υπουργός, πού δαπανήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αφορούσαν στη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας, ποια είναι τα μέτρα, που προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να μην καταδικαστεί η χώρα μας με ένα υπέρογκο πρόστιμο της τάξης των 100.000 ευρώ, και εάν έχει προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε έναν σχεδιασμό, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με στόχο τη σωτηρία και την ανάδειξη της λίμνης Κορώνειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: