www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Έχετε στρες; Φάτε καρύδια...

Αν νιώθετε το στρες να σας εξουθενώνει οργανικά, βάλτε λίγα καρύδια στη ζωή σας. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, με αποτέλεσμα να μειώνουν σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.


Στη μελέτη συμμετείχαν 22 εθελοντές, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να ακολουθήσουν κάθε ένα από τρία διαιτολόγια: το ένα ήταν χωρίς καρύδια, το άλλο με καρύδια και καρυδέλαιο, και το τρίτο με καρύδια και έλαιο λιναρόσπορου.

Τρεις εβδομάδες έπειτα από την έναρξη κάθε διαιτολογίου, οι εθελοντές καλούνταν να δώσουν μια ομιλία διαρκείας 3 λεπτών ή να βουτήξουν το ένα πόδι σε παγωμένο νερό, επειδή και τα δύο
αποτελούν πηγές στρες για τον οργανισμό.

Όταν ο οργανισμός νιώθει στρες, αντιδρά αυξάνοντας την παραγωγή ορισμένων ορμονών (κορτιζόλης, αδρεναλίνης), τον καρδιακό ρυθμό, τον ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση.

Κάθε φορά, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε ιατρικές εξετάσεις τους εθελοντές, διαπιστώνοντας τελικά πως όταν ακολουθούσαν το διαιτολόγιο με τα καρύδια και το καρυδέλαιο, η αρτηριακή πίεσή τους ήταν χαμηλότερη στη διάρκεια των στρεσογόνων γεγονότων.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση στη διάρκεια του στρες», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλα Γουεστ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν έντονη σωματική αντίδραση στο στρες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα».

Η προσθήκη λιναρέλαιου στο διαιτολόγιο των εθελοντών δεν φάνηκε να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, αλλά έδειξε να ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στις αρτηρίες. Επειδή η φλεγμονή αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι και αυτό μπορεί να δρα καρδιοπροστατευτικά.

«Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι τα καρύδια μειώνουν την πίεση», προσθέτει η δρ Γουεστ. «Η διαφορά είναι πως η επίδρασή τους καταδεικνύεται σε συνθήκες στρες της καθημερινής ζωής».

Όπως εξηγούν η δρ Γουεστ και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN) όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει τεκμηριωθεί ότι ελαττώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: