www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΣτΕ: Νόμιμες οι κηρύξεις αυθαιρέτων από την πολεοδομία χωρίς ενημέρωση του ιδιοκτήτη


Χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν οι πολεοδομίες να εκδίδουν εκθέσεις αυτοψίας για την κήρυξη αυθαίρετων κατασκευών έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση του έκρινε ότι είναι νόμιμη η έκθεση αυτοψίας που εκδίδει η πολεοδομία για να κηρύξει αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ανεγερθήκαν χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ενδιαφερόμενου (πριν την έκδοση της έκθεσης αυτοψίας), προκειμένου να μεριμνήσει για την έκδοση εκ των υστέρων οικοδομικής άδειας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Κ. Μανουδάκος, εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ν. Ρόζος) έκρινε νόμιμη έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου σε ακίνητο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης - Σουνίου στο ύψος των Καλυβίων,
χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες και κατεδαφιστέες προσθήκες και επεμβάσεις σε παλαιά κατοικία, ενώ παράλληλα επέβαλε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα και από την προσφυγής της ιδιοκτήτριας εταιρείας στη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία την οποία ακολούθησε η Πολεοδομία, καθώς έπρεπε προηγουμένως (δηλαδή πριν την έκθεση αυτοψίας) να την είχε ειδοποιήσει και να τις είχε δοθεί προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Ωστόσο παρά την απόφαση το ΣτΕ διατηρείται η δυνατότητα των ιδιοκτητών να προσβάλλουν τις αποφάσεις των πολεοδομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: