www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

«Θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης τα κατατάξουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμά τους.

Σύμφωνα με τους FT, η κίνηση αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιο αν όλοι οι οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας μετά την εθελοντική μετακύλιση χρέους.

Ενδεχόμενη άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχθεί ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα τραπεζικής αναταραχής, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν
θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους πόρους της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τέσσερις οίκους αξιολόγησης, τους Standard & Poor's, Fitch, Moody's και DBRS για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας των εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα στηριχθεί στην αρχή της καλύτερης διαθέσιμης αξιολόγησης από τους οίκους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημος σχολιασμός του δημοσιεύματος από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: