www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ανάμικτες οι αντιδράσεις στην πρόταση της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης»

Στο ερώτημα εάν η ευρωζώνη χρειάζεται οικονομική κυβέρνηση (economic government), οι Γάλλοι απαντούν «Oui», ενώ οι περισσότεροι Γερμανοί απαντούν «Nein danke», σημειώνει το Reuters.


Πίσω από τις τρέχουσες πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης, υπάρχει η ιδέα μιας πολιτικής εξουσίας που θα συντονίζει τα οικονομικά των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Για πολλούς τρίτους –Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και ΔΝΤ– η τρέχουσα κρίση έφερε στο φως διάφορες σχεδιαστικές αδυναμίες της νομισματικής ένωσης και υπέδειξε την ανάγκη για στενότερη

πολιτική και οικονομική ενοποίηση για την αντιμετώπισή της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει οι ηγέτες των 16 κρατών που μοιράζονται το ευρώ να συγκαλέσουν τακτικά συμβούλια με στόχο την κατάρτιση κοινών πολιτικών σε οικονομικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

«Πριν από λίγους μήνες, θα ήταν δύσκολο ακόμη και να προφέρει κανείς τη φράση “οικονομική κυβέρνηση” εντός της ευρωζώνης», δήλωσε το Μάρτιο στους δημοσιογράφους ο Ν. Σαρκοζί. «Τώρα η ευρωζώνη το σκέφτεται σοβαρά», σχολίασε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αποδέχθηκε διστακτικά την ιδέα τον Φεβρουάριο αλλά επέμεινε ότι στην «οικονομική κυβέρνηση» θα πρέπει να συμμετέχουν και τα 27 κράτη μέλη προς αποφυγήν διαχωριστικών γραμμών, ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα γραφειοκρατία. Στα μάτια των Γερμανών, στόχος είναι η διασφάλιση μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τις αγορές εργασίας που θα κάνουν τις οικονομίες των μελών πιο ανταγωνιστικές.

Μετά τις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ φαίνεται να ενέδωσε στις πιέσεις της Μέρκελ. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα θεσμικά όργανα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», σχολίασε.

Αλλά μετά τη δήλωση της Βρετανίας –υπό τη νέα κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών– ότι δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε στενότερη ενοποίηση σε οικονομικό επίπεδο, μια τέτοια πρωτοβουλία το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί στην ευρωζώνη.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: