www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σύγχυση στη ΝΔ για το πυροτέχνημα Σαμαρά

Σύγχυση επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης του κ. Αντ. Σαμαρά να αναγγείλει, αν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ των οποίων και κορυφαίοι πρώην υπουργοί, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αναγγελία του προέδρου της ΝΔ- στην οποία επέμεινε και χθες δημόσια- και μιλάνε για κίνηση που στέλνει λάθος μήνυμα και στο εξωτερικό.

Αν και από ορισμένους βουλευτές αναγνωρίζεται ότι η κίνηση αυτή έγινε κυρίως για να πολωθεί το κλίμα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και για να ενισχυθεί η «αντιμνημονιακή» στρατηγική της ΝΔ, εν τούτοις σημειώνεται με έμφαση η δυσκολία υπεράσπισης της συγκεκριμένης αναγγελίας. Οι διαφωνίες μέχρι στιγμής καταγράφονται μόνο στο παρασκήνιο, καθώς είναι νωπή η διαγραφή του
ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος αμφισβήτησε την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και τον μηδενισμό του ελλείμματος ως το τέλος του 2011, αλλά και το προχθεσινό μήνυμα του κ. Σαμαρά με την ομιλία του στην ΚΟ ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις.

Στον απόηχο της χθεσινής διαφοροποίησης του αντιπροέδρου κ. Δ. Αβραμόπουλου, ότι η ΝΔ δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο μνημόνιο και ότι κάποιο μνημόνιο θα υπέγραφε, αλλά όχι αυτό, η οποία έγινε λίγο προτού μιλήσει στην ΚΟ ο κ. Σαμαράς, πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που λένε: «Μα είναι δυνατόν να λέμε ότι θα κάνουμε Εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο; Με τη στάση αυτή διασύρουμε τη χώρα. Τι μήνυμα στέλνουμε στο εξωτερικό;». Αλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές που έχουν συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η ΝΔ να αρνείται την Εξεταστική για την οικονομία με το αιτιολογικό ότι θα διασυρθεί η χώρα στο εξωτερικό και από την άλλη να κάνουμε και εμείς το ίδιο».

Τις τελευταίες ημέρες στον δημόσιο διάλογο ακούγονται πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις βουλευτών της ΝΔ, που δεν υιοθετούν τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Κ. Χατζηδάκη , ο οποίος είπε χθες (Ρ/Σ Real FΜ) ότι η ΝΔ δεν είναι ένα «δεξιό ΚΚΕ», τονίζοντας πως έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων που έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ, και απέφυγε να τοποθετηθεί επί της αναγγελίας περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κ. Καρατζαφέρης έριξε το γάντι

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης  εντοπίζοντας το πρόβλημα και τη δυσκολία που έχει- κατ΄ αυτόν - η ΝΔ, έριξε το γάντι στον κ. Σαμαρά. «Καλώ τον κ.Σαμαρά κιόλας να καταθέσει στη Βουλή σχετικό αίτημα και δηλώνω ότι ο ΛΑΟΣ το προσυπογράφει άμεσα» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, τον οποίο κατηγορούν από τη Ρηγίλλης ότι «ως εξαπτέρυγο» της κυβέρνησης και «ένοικος της “πράσινης” πολυκατοικίας» είχε ψηφίσει το μνημόνιο και άρα δεν δικαιούται να μιλάει γιατί είναι «ανακόλουθος». Η επίσημη απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι ο ίδιος κάνει σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις, και όχι πολιτικά πυροτεχνήματα.

Στα μαγαζιά του κέντρου

Ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης που ξεκίνησε, περιόδευσε χθες σε καταστήματα στις οδούς Ερμού και Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας, από όπου απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να κατανοήσει τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί και η οποία οδηγεί στο «στέγνωμα της αγοράς». Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας, όπου χτυπά η καρδιά της πραγματικής οικονομίας, για να δει τις συνέπειες της ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: