www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Προβλήματα αναμένονται στα λιμάνια αύριο λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για αύριο αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά.
Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η
Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ εκπνέει σε λίγες εβδομάδες το τρέχον έτος, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα στις τάξεις των ναυτεργατών από την εκκρεμότητα αυτή.

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

Θεωρεί απαράδεκτη το γεγονός περικοπής των συντάξεων των ναυτεργατών και κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση.

Στην έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα συμπεριληφθούν τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ανατράπηκε η απόφαση της πλειοψηφίας, με την οποία είχε κηρυχθεί 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: