www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δώδεκα εισηγμένες στη μέγγενη του πιεστικού τραπεζικού δανεισμού

Ο χρόνος εκπνέει για 12 εισηγμένες που εμφανίζουν συνολικό δανεισμό άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις πιστώτριες τράπεζες να απαιτούν δραστικές περικοπές. Διαφορετικά θα προχωρήσουν σε απομείωση της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω κεφαλαιοποίησης δανείων. Το πιο οδυνηρό είναι ότι το manage-ment των επιχειρήσεων θα ασκείται από στελέχη που θα υποδείξουν οι ίδιες οι τράπεζες που θα έχουν τον ρόλο του επιτρόπου. Και οι 12 εισηγμένες, παρά τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους, εμφανίζουν αδυναμία να μειώσουν τον συνολικό δανεισμό ζητώντας νέα παράταση από τις πιστώτριες τράπεζες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού Alter με βεβαιωμένες οφειλές σε τράπεζες ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζομένους ύψους 12,978 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 23,7% των ιδίων του κεφαλαίων. Οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο προχώρησαν σε δέσμευση του 50% των λογαριασμών όψεως της εισηγμένης. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου ότι ήρθη η παραπάνω δέσμευση, υποστηρίζοντας ότι έχουν εξοφληθεί και οι μισθοί των εργαζομένων, γεγονός
που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η εταιρεία φέρεται να μην έχει καλύψει εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη ολοκληρώθηκε και επιδόθηκε μελέτη της Grant Thorton σχετικά με την κατάσταση του σταθμού στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να αποφασίσουν για την οικονομκή τύχη του τηλεοπτικού σταθμού.

Εν τω μεταξύ, 2 εκ των 12 εισηγένων και συγκεκριμένα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ και η κατασκευαστική εταιρεία Αττικάτ εισήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ατλάντικ από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 9 καταστήματα για τον εξορθολογισμό του δικτύου της που απαριθμεί 130 καταστήματα.

Η τεχνική εταιρεία Μηχανική, στο πλαίσιο της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης του ομίλου και της αναχρηματοδότησης των δανείων του ύψους 160 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου ποσού 7 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη χρηματοδότηση με τις τράπεζες EFG Eurobank Ergasias, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου και έχει ήδη προχωρήσει στην τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς), καθώς και προς το προσωπικό. Επίσης, το Δ. Σ. της Μαΐλλης ενέκρινε τη συμφωνία που θα ρυθμίζει το σύνολο των θεμάτων της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου συνολικού ύψους περίπου 239,2 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ), παρέχοντας τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την οριστικοποίηση και υπογραφή της.

Σε αναχρηματοδότηση δανεισμού βρίσκονται αυτή την περίδο η Βωβός η Euromedica, η Nutriart, η ΝΕΛ, η Εδρασις, η Cardico και η HSW. Οπως προαναφέρθηκε, τέλος, στις 15 Οκτωβρίου ο τηλεοπτικός σταθμός Alter επιβεβαίωσε με επιστολή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δέσμευση του 50% των λογαριασμών όψεως της εταιρείας λόγω οφειλών που προέρχονται από: α) παρακρατούμενους φόρους που ανέρχονται στα 6,889 εκατ. ευρώ και αφορούν περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010, β) οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία που ανέρχονται στις 548.000 ευρώ, αφορούν την περίοδο Αυγούστου 2010 και ήταν καταβλητέες τον Σεπτέμβριο του 2010, γ) τόκους προς τράπεζες που ανέρχονται στο ποσό των 4,461 εκατ. ευρώ και αφορούν το εννεάμηνο του 2010, δ) οφειλές προς το προσωπικό που ανέρχονται στο 1,080 εκατ. ευρώ και αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2010. Συνολικά οι παραπάνω οφειλές αποτελούν το 23,7% των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης. Στις 27 Οκτωβρίου η εισηγμένη ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ήρθη η δέσμευση του 50%.





Δεν υπάρχουν σχόλια: