www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

16% - 40% μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πέντε ανοιχτά μέτωπα καθυστερούν την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου Μνημονίου. Η άρση των κλαδικών συμβάσεων, το ενδεχόμενο η περιστολή δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο και ειδικά στις ΔΕΚΟ να φέρει απολύσεις, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπαλλήλους και το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικότερα από τα θέματα που έμεναν «ανοιχτά» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, που εκτυλίχτηκαν το Σαββατοκύριακο.


Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου αναβλήθηκε για την Τρίτη (όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας), με την προσδοκία να βρεθεί κοινός τόπος. Ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργών για θέματα που προκάλεσαν έντονες πολιτικές τριβές (κυρίως το εργασιακό και οι ΔΕΚΟ), ώστε να μην υπάρξουν εκ των
υστέρων αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις.

Παράταση ... δόθηκε και λόγω του έκτακτου Eurogroup που έγινε χθες το βράδυ για την Ιρλανδία. Στις συσκέψεις με την ηγεσία της τρόικας (Σερβάς Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ) μετείχε το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμος.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, εξετάστηκε παράγραφο προς παράγραφο η 2η αναθεώρηση του Μνημονίου. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις διατυπώσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για τις επισημάνσεις που ήθελαν να περιλάβουν μέλη της τρόικας για πιθανούς κινδύνους στους στόχους του Μνημονίου.

Και το εφάπαξ;

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τέθηκε και θέμα περικοπής ή κατάργησης του εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο ενδεχομένως να «ανοίξει» το 2011 μαζί με τη νέα συζήτηση για το Ασφαλιστικό, που θα βασιστεί στα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών.

Η κυβέρνηση φέρεται να πέτυχε παράταση χρόνου για την ανακοίνωση ή κατάθεση στη Βουλή πολλών μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών που καθυστερούν, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο: νόμοι για την ίδρυση και την αδειοδότηση των εταιρειών, ολοκλήρωση του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός των βιομηχανικών περιοχών, διευκόλυνση συγχωνεύσεων, παρεμβάσεις για τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά και κυρίως ο νόμος για fast track αδειοδοτήσεις, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις (πολεοδομικές, ΣτΕ, αρχαιολογικές) για όλες τις εταιρείες που θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα, και όχι για λίγους και «εκλεκτούς».

Κόκκινη γραμμή

Αντιθέτως -όπως είχαν έως χθες οι διαπραγματεύσεις- η τρόικα έβαζε κόκκινη γραμμή σε μια σειρά από φλέγοντα θέματα:

1. Κλαδικές συμβάσεις. Πληροφορίες ανέφεραν ότι επέμενε στη διατήρηση του όρου του Αυγούστου περί γενικευμένης άρσης των κλαδικών συμβάσεων, ακόμη και κάτω από τη συλλογική σύμβαση. Επεχειρείτο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση (π.χ. με τη διατήρηση έστω ως πλαφόν της συλλογικής σύμβασης ή με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων).

2. Κλειστά επαγγέλματα. Η τρόικα φέρεται να επιμένει να γίνουν έως το τέλος του έτους οι ανακοινώσεις απ' όλα τα συναρμόδια υπουργεία που θα άρουν κάθε περιορισμό που έχει ήδη συμφωνηθεί, σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες κ.λπ.

3. Τράπεζες. Πιέσεις για έξοδο του κράτους ασκήθηκαν και στο πεδίο των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, όσο και για επιτάχυνση των ανακοινώσεων για την ΑΤΕ που εκκρεμούν.

4. Ενιαίο μισθολόγιο. Οι επιτηρητές φέρεται να επιμένουν στη δέσμευση της κυβέρνησης να ανακοινώσει έως το τέλος του έτους συγκεκριμένες αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα μειώνει δραστικά τη δημόσια δαπάνη.

5. ΔΕΚΟ - Δημόσιος τομέας. Το πιο σκληρό πόκερ μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας φέρεται να εκτυλίσσεται σε σχέση με το μέλλον των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου Δημοσίου (δήμους, φορείς ιδιωτικού δικαίου, ΑΕΙ- ΤΕΙ, νοσοκομεία). Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι πλέον όλα τα σενάρια έχουν μπει στο τραπέζι. Το ζήτημα είναι -λένε- τι θα καταγραφεί επισήμως σε αυτή τη «βερσιόν» του Μνημονίου.

Δηλαδή, αν θα αφήσουν στην κυβέρνηση κάποιο χρόνο για να αποδείξει ότι θα εξυγιάνει ή θα θέσουν εξαρχής τόσο άκαμπτους όρους και χρονοδιάγραμμα μηδενισμού ελλειμμάτων και δανεισμού στο ευρύτερο Δημόσιο, ώστε να οδηγούν νομοτελειακά σε «λουκέτα» και απολύσεις. *

Προετοιμάζουν μεγάλες ανατροπές στις ΔΕΚΟ

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει κοινωνικά το έδαφος για ανατροπές.

Οι δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συντηρεί πλέον τον δημόσιο», προσθέτοντας ότι «εδώ που φτάσαμε, να αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει», προκάλεσαν αίσθηση, καθώς πρόκειται για τον κατ' εξοχήν αρμόδιο για τα οικονομικά του Δημοσίου παράγοντα.

Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα ότι «ακόμη και αν στο ιδανικό σενάριο επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι 17 δισ. ευρώ. Το 2012 πού θα βρεθούν τα χρήματα αν δεν περιορίσουμε το κράτος;».

Οι δηλώσεις του υφυπουργού συμπλέουν με την έμμεση παραδοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου προ ημερών, όταν άφησε ανοιχτό το θέμα των απολύσεων σε ΔΕΚΟ, αν δεν πετύχει η εξυγίανση.

Το διακύβευμα, και εντός της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ποιο «μοντέλο» εξυγίανσης θα επικρατήσει. Ολοι θεωρούν δεδομένη τη δραστική περικοπή των απολαβών, την κατάργηση πολλών φορέων, τις συγχωνεύσεις, τις μετατάξεις προσωπικού και την ανάθεση σε τρίτους κάποιων από τις λειτουργίες.

Ωστόσο μία πλευρά επιμένει σε ξεχωριστά επιχειρησιακά σχέδια για κάθε ΔΕΚΟ και φορέα και στο να δοθεί χρόνος ώστε να αποδειχθεί αν θα πετύχουν.

Ως «αντάλλαγμα» για να μην απολυθούν εργαζόμενοι φέρεται να προκρίνεται η αναθεώρηση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Δηλαδή η μετάταξη του υπαλλήλου π.χ. του ΟΣΕ σε ένα υπουργείο να θεωρείται πρόσληψη και να μειώνει ισόποσα τους νέους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: