www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κομισιόν: Αναστέλλεται για δύο μήνες η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την αγορά λιγνίτη

Την αναστολή διαδικασιών παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση στην απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το θέμα του λιγνίτη, το υπουργείο υπέβαλε πρόταση για ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στη διάθεση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν τη σταδιακή διάθεση Συμβάσεων Ανταλλαγής Ενέργειας, μετά από
διεθνείς διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, η Επιτροπή αναστέλλει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι το υπουργείο προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση της κυβερνητικής επιλογής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που θα αποβεί σε όφελος του καταναλωτή.

Ήδη έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για τη χονδρεμπορική διάθεση ενέργειας, προχωράει η δημιουργία ανεξάρτητων φορέων (θυγατρικών της ΔΕΗ) για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιούνται οι σχετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων της αγοράς, που συνδέονται με τη διαχείριση των υδροηλεκτικών σταθμών της ΔΕΗ κ.α.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα αναφερόμενα σήμερα από ορισμένα ΜΜΕ περί διαφωνίας του ΥΠΕΚΑ με την ομάδα παρακολούθησης της υλοποίησης του Μνημονίου δεν είναι ακριβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: