www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μαζική κλοπή προσωπικών στοιχείων κατόχων PlayStation


Oνόματα, διευθύνσεις, κωδικοί και πιθανώς αριθμοί πιστωτικών καρτών εκλάπησαν από χάκερ που εισέβαλε στο δίκτυο που συνδέει τα ανά τον κόσμο Playstation της Sony όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει άγνωστο ποσοστό από τους 77 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Η Sony ανακοίνωσε ότι έμαθε για την παραβίαση της ασφάλειας του συστήματός της στις 19 Απριλίου, κάτι που την ανάγκασε να το απενεργοποιήσει άμεσα. Ωστόσο, η εταιρεία γνωστοποίησε το συμβάν την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των πρώτων υπολογιστών-tablet της στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την ίδια, χρειάστηκαν ημέρες ερευνών μετά τον εντοπισμό της παραβίασης μέχρι να μάθει ότι είχαν κλαπεί προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών. Ωστόσο, πολλοί χρήστες έχουν εκφράσει την οργή τους για την καθυστέρηση στην ενημέρωση.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια από τις σοβαρότερες και μεγαλύτερου εύρους παραβιάσεις ασφάλειας
στο διαδίκτυο που έχει ποτέ συμβεί.

Εκπρόσωπος της εταιρίας κυβερνο-ασφάλειας Sophos έκανε λόγο στο BBC για «καταστροφή από πλευράς δημοσίων σχέσεων» για τη Sony, ενώ δεν απέκλεισε ότι οι χάκερ μπορεί να αξιοποιήσουν τα στοιχεία (ιδίως τους κλεμμένους κωδικούς) για να κάνουν παραβιάσεις και σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, με το σκεπτικό ότι οι χρήστες μπορεί να χρησιμοποιούν ίδιους κωδικούς σε παραπάνω από μια online υπηρεσίες.

«Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι εκλάπησαν δεδομένα προσωπικών καρτών, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νικ Κάπλιν, συμβουλεύοντας τους χρήστες να βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές απάτες.

Η Sony δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των χρηστών του PlayStation Network των οποίων τα στοιχεία εκλάπησαν, αλλά το δίκτυο έχει 77 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με του New York Times, η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει το συμβάν και στο FBI.

Δεν υπάρχουν σχόλια: