www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το καλοκαίρι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο


Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει θεσμοθετηθεί και να ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ από το φθινόπωρο θα ισχύσει η επέκταση του ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, οι οποίες θα λειτουργούν απόγευμα. Αυτό θα είναι υποχρεωτικό», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Μega ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης για το θέμα του ωραρίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει νόημα να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες απόγευμα. «Η ιδέα», είπε, «είναι να αξιοποιήσουμε το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης που είναι απογεύματα αργίας για τους ιδιωτικούς και να ξαναδούμε το ωράριο της Παρασκευής, όπου δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη λειτουργίας. Κοιτάμε να εξοικονομήσουμε από την Παρασκευή κάποιες ώρες, που θα πάνε Δευτέρα
και Τετάρτη».

Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, με τη θέσπιση του 40ωρου, «είναι σαν να προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους, δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε στη ριζική -όπως είπε- αλλαγή του νόμου περί προσλήψεων. «Δεν υπάρχει καμία ρουσφετολογική πρόσληψη. Είναι απολύτως ψέμα ότι προσελήφθησαν "πράσινοι διευθυντές"», υποστήριξε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στη γραπτή πανελλήνια εξέταση για όσους θέλουν να διεκδικήσουν την εξέλιξη τους, μέσω ΑΣΕΠ καθώς και στο συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων.

Όπως επίσης σημείωσε, με την αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις «θα καταφέρουμε να έχουμε στο τέλος της θητείας 200.000 λιγότερους μισθοδοτούμενους -με διάφορες μορφές- από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε σύνολο 700.000, σύμφωνα με την απογραφή», μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος του δημοσίου από τα 22 εκατομμύρια στα 16 εκατομμύρια ευρώ (ένα από τα χαμηλότερα κόστη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στο σημείο αυτό ο υπουργός εκτίμησε ότι στο νέο μισθολόγιο μπορούν να και οι ΔΕΚΟ: «Είναι λίγοι εργαζόμενοι μπροστά στους χιλιάδες του δημοσίου. Πρέπει να μπουν και αυτοί μέσα, γιατί έχουν αρχίσει και οι μετατάξεις». «Με τη μέθοδο που ακολουθούμε των αποχωρήσεων και των μη προσλήψεων στο δημόσιο, θα καταστήσουμε το δημόσιο ως ένα από τα πιο χαμηλού κόστους. Είναι επίτευγμα για τη χώρα», υποστήριξε και σύντομα όπως είπε, θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές του νέου μισθολογίου.

Όσον αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι Θα απορροφηθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα, έχοντας προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Είναι θέμα του 2011, το πολύ το 2013, εκτίμησε. Για τους συμβασιούχους τέλος, σημείωσε πως η απόφαση είναι να προσληφθούν περίπου 60.000, αλλά τελικά θα είναι πολύ λιγότεροι με το κόστος τους να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

«Κανείς άλλος από τον υπουργό κάθε αντικειμένου, κάθε περιοχής ευθύνης, δεν μπορεί να αποφασίσει για το προσωπικό. Εγώ δεν μπορώ να πω μηδέν οι προσλήψεις στην υγεία. Αν το πει ο υπουργός Υγείας, καλώς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, διευκρινίζοντας πάντως πως οι περισσότερες προσλήψεις και μετατάξεις θα γίνονται στην Υγεία.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν τα στοιχεία για την οικονομική λειτουργία της χώρας και, όπως είπε, «θα έχουμε δυο συμπεράσματα με τα οποία καταρρίπτονται μύθοι», ένα εκ των οποίων είναι αυτός για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε: «Σας περιμένουμε κ. Ραγκούση, μαζί με τις αποκαλύψεις σας. Ελπίζω ότι, εκτός από τα χρέη των Δήμων, θα παρουσιάσετε και τις οφειλές του κράτους προς τους Δήμους, ώστε να δούμε και βεβαίως να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι χρωστάνε σε ποιους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: