www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

NASA: «΄Αδειασαν» τον ερευνητή που «ανακάλυψε εξωγήινα απολιθώματα»


Τι συμβαίνει όταν ένας από τους γνωστότερους ερευνητές της NASA ανακοινώνει μέσα από έκθεσή του ότι είναι πιθανό να... ανακάλυψε εξωγήινη ζωή, υπό τη μορφή μικροβίων μέσα σε μετεωρίτες; Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δίνει χιλιάδες αποτελέσματα – μια απόδειξη ότι το ενδιαφέρον υπήρξε τεράστιο, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί και απόδειξη των ίδιων των ισχυρισμών του Ρίτσαρντ Χούβερ.

Ο ερευνητής της NASA περιέγραφε μικροσκοπικά νημάτια στο εσωτερικό ανθρακούχων μετεωριτών, τα οποία μοιάζουν με αυτά που σχηματίζουν γνωστοί μικροοργανισμοί. Υποστήριζε ότι -κρίνοντας από το σχήμα και τη χημική τους σύνθεση- πρόκειται για «αυτόχθονα απολιθώματα» που αποκλείεται να εισήλθαν στους μετεωρίτες «μετά την άφιξή τους στη Γη». Αρα, κατά το συλλογισμό του, τα απολιθωμένα μικρόβια ήρθαν στη Γη μέσω των μετεωριτών από άλλους κόσμους.

Η Επιθεώρηση της Κοσμολογίας, στην ιστοσελίδα της οποίας δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης -και μάλιστα με δωρεάν πρόσβαση- είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε επιστήμονες να σχολιάσουν τα ευρήματα του Χούβερ. Οι απαντήσεις κάποιων από αυτούς είναι κόλαφος για τον
ερευνητή, αλλά και για την επιθεώρηση που φιλοξενεί την έκθεσή του.

«Αυτό το έργο είναι ένα σκουπίδι», γράφει ο βιολόγος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Π.Ζ. Μάιερς. «Μένω έκπληκτος που κάποιος του δίνει αξιοπιστία.» «Θα έπρεπε να έχει δημοσιευτεί την Πρωταπριλιά», σχολιάζει κάποιος άλλος.

Όσο για την ίδια τη Διαστημική Υπηρεσία... δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρά λόγια για να καταστήσει σαφή την άποψή της. Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της NASA Πολ Χερτς, γράφει ότι ο Χούβερ δεν είχε ενημερώσει ότι επρόκειτο να υποβάλει την έκθεσή του στην Επιθεώρηση της Κοσμολογίας προς δημοσίευση... «Παρότι εκτιμούμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο επιστημονικών και τεχνικών εξερευνήσεων, η NASA δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν επιστημονικό ισχυρισμό εάν αυτός δεν έχει γίνει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από άλλους επιστήμονες», γράφει μεταξύ άλλων ο Χερτς.
Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Χούβερ, λέγοντας ότι ναι μεν αποδεικνύει πειστικά την ύπαρξη μικροβίων στο εσωτερικό μετεωριτών, αλλά «το κατά πόσο τα μικρόβια αυτά προήλθαν από τη Γη ή από κάπου αλλού στο Διάστημα, είναι κάτι που επιδέχεται αμφισβήτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: