www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος


Την παραίτησή του υπέβαλε ο γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εγκατέλειψε την θέση του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, δήλωσε στο Reuters o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο κ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του δύο ημέρες μετά την έντονη κριτική του οίκου Moody's για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στη συγκέντρωση των εσόδων», επισημαίνει η Moody's στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,8 δισ.
ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τον Ιανουάριο, οι απώλειες, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί, ήταν της τάξης των 270 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.

Όπως έγραφε χθες η «Ναυτεμπορική», το «ναυάγιο» των εσόδων προέρχεται από όλες σχεδόν τις «πηγές», τόσο του ΦΠΑ όσο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και του φόρου εισοδήματος, ενώ ανησυχία ήδη υπάρχει και για την πορεία των ρυθμίσεων της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς αρκετοί υπόχρεοι, που είχαν υπαχθεί, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται, καθώς δεν καταβάλλουν τις δόσεις, κυρίως όμως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την αγορά.

Από την άλλη πλευρά, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα στη συλλογή των φόρων από τις επονομαζόμενες «μεγάλες» ΔΟΥ, ουσιαστικά από αυτές που έχουν τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων ή υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

ΛΑΟΣ: Δυσαναπλήρωτο κενό


Για δυσαναπλήρωτο κενό στο υπουργείο Οικονομικών μετά την απεμπλοκή του κ. Δ. Γεωργακόπουλου έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του. «(Ο κ. Γεωργακόπουλος) έφυγε ο έμπειρος και γνώστης. Σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι ανώτεροι, κατώτεροί του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: