www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στον ωκεανό χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού ύδατος


Συνεχίζεται η απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χιλιάδων τόνων ραδιενεργού ύδατος από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, με τον κίνδυνο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής να είναι ακόμα υπαρκτός. Η επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και θα συνεχιστεί για πέντε ημέρες.

Σήμερα Τρίτη, η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού Τepco ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο θαλασσινό νερό κοντά στην τσιμεντένια τάφρο που έχει υποστεί ρωγμή στο εργοστάσιο (και πολύ πάνω απ' ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μετρήσεις). Το Σάββατο το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό ήταν 480.000 φορές υψηλότερο από το νόμιμο όριο στο νερό κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 1, 380.000 φορές υψηλότερο κοντά στον αντιδραστήρα Νο 3 και 350.000 φορές κοντά στον αντιδραστήρα Ν4, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji
Press

Προηγουμένως, η Tepco είχε πει πως το νερό που απορρίπτεται σε απόσταση 250 χλμ βορείως του Τόκιο, είναι ελαφρά μολυσμένο και τα ραδιενεργά στοιχεία αναμένεται να διαλυθούν στον ωκεανό. Ήδη πάντως, η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ψύξη του καυσίμου των αντιδραστήρων και του αποθηκευμένου στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου, με τη βοήθεια τεράστιων τσιμεντένιων σωλήνων που έχουν φθάσει από το εξωτερικό. Σε εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες φραγής της διόδου διαφυγής υψηλά ραδιενεργού ύδατος που συγκεντρώνεται σε τεχνητή τάφρο κοντά στην ακτή και χύνεται απευθείας στον ωκεανό. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Tepco διαπίστωσε ότι μολυσμένο νερό διαρρέει απ' ευθείας στη θάλασσα από τάφρο κοντά στον αντιδραστήρα No 2. Σύμφωνα με τον Χιντεχίκο Νισιγιάμα, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, η Tepco θα προχωρήσει σε ελέγχους ακολουθώντας τη ροή του ύδατος ώστε να προχωρήσει σε φραγή της διόδου προς τη δεξαμενή που έχει υποστεί ρήγμα.

Κατακρημνίστηκε η μετοχή της Τepco


Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο η μετοχή της Τepco κατακρημνίστηκε, καταγράφοντας πτώση 18,10%, στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 60 ετών, εν μέσω αμφιβολιών των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που θα τής ζητηθούν. «Το ύψος των αποζημιώσεων πιθανότατα θα εκτιναχθεί με την απόρριψη του ραδιενεργού ύδατος», εκτίμησε χρηματιστής.

Η εταιρεία αποφάσισε επίσης να αναβάλει επ' αόριστον τη δημοσίευση του ισολογισμού της για το οικονομικό έτος Απρίλιος 2010 - 31 Μαρτίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: