www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υπουργικό για το νέο φορο-νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.


Το νέο σχέδιο νόμου φέρνει αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή. Θα θεσπίζει αυτόφωρο για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ποσό και απαγόρευση εξαγοράς της ποινής εάν δεν εξοφληθεί πρώτα η φορολογική υποχρέωση. Έτσι η μη απόδοση του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα και όχι στιγμιαίο.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει είναι και η φορολογική διαιτησία για διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο. Επίσης το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη φοροκάρτα, η οποία θα βοηθάει στη συλλογή αποδείξεων. Όσον αφορά στους φορολογικούς ελεγκτές θα αξιολογούνται με βάση point system για την αποτελεσματικότητά τους ενώ το σχέδιο
νόμου θα φέρνει και αυστηρότερες ποινές.

Σχετικά με τις ευκολίες πληρωμής για τον ΦΠΑ, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την καταβολή του φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με το 40% να προκαταβάλλεται και το υπόλοιπο ποσό σε άλλες δύο δόσεις.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού θα τεθούν επίσης προς συζήτηση άλλα δυο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αυτό για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, καθώς και το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην άσκηση και πρόσβαση επαγγελμάτων, με το οποίο θεσμοθετείται η Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας (κλειστά επαγγέλματα).

Τέλος θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που αφορά την Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: