Η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει με την παλιά ή με τη νέα σύνθεση. Οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν (αν και, με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο σύστημα εξουσίας, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη) ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τις αλλαγές πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.
΄Αλλωστε έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν η παραφιλολογία γιατί τα διαλυτικά φαινόμενα απειλούν να πλήξουν τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο, η δημοφιλία του οποίου, παρά τα σημάδια κάμψης, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο παραλυτικές καταστάσεις έχει δημιουργήσει και η φημολογία για την ουσία και την έκταση του ανασχηματισμού και κυρίως το κομμάτι εκείνο που αναφέρεται στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί
αποφασιστικά το έλλειμμα συντονισμού.
Η συζήτηση που διεξήχθη με αφορμή την πιθανολογούμενη τοποθέτηση υπερυπουργού δεν προκάλεσε μόνο την ενόχληση Πάγκαλου (λόγω του επαπειλούμενου καπέλου), αλλά και του Γ. Παπανδρέου, γιατί τον εμφάνιζε ανήμπορο να παίξει το ρόλο του και ότι είναι απαραίτητο να πλαισιωθεί από κάποιον βοηθό.
Ετσι τις τελευταίες ώρες φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα να μην οριστεί υπερυπουργός, αλλά να προκριθεί το σχήμα των κύκλων (Εξωτερικών και Αμυνας, Οικονομίας, Κοινωνικού Κράτους) με επικεφαλής υπουργούς, οι οποίοι θα συγκροτούν την κυβερνητική επιτροπή που θα λειτουργεί ως ηγετική ομάδα.
Αν τελικώς επιλεγεί αυτή η εκδοχή, τότε όσοι προετοιμάζονταν για αναβάθμιση της θέσης τους και προετοίμαζαν τους συνομιλητές τους για την εξέλιξη αυτή, μετερχόμενοι κάθε μέσο (π.χ. συντροφικά μαχαιρώματα) θα δουν τα σχέδιά τους να ακυρώνονται και θα υποχρεωθούν να αναδιπλωθούν. Κορυφαίος υπουργός έλεγε στην «Κ.Ε.» ότι «πίσω απ' αυτή την επίμονη ψιθυρολογία κρύβονταν οι επιδιώξεις κάποιων συνεργατών του πρωθυπουργού για ηγετικά πλασαρίσματα».
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, όλα είναι στο μυαλό του Γ. Παπανδρέου. Οσοι υποδύονται τους καλά πληροφορημένους για τις προθέσεις του πρωθυπουργού μάλλον μεταφέρουν τις επιθυμίες τους ή τις εκτιμήσεις τους, τις οποίες διαμορφώνουν συγκεντρώνοντας θραύσματα πληροφοριών και δίνοντας βάρος στην αδέσποτη εικοτολογία.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν σαφές πόσα και ποια κυβερνητικά στελέχη θα μετακινηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το δρόμο για τις περιφέρειες και τους δήμους πιέζονται να πάρουν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή (αντιστεκόταν σθεναρά), η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη (κι αυτή είχε αρνηθεί). Προσφέρεται ο υφυπουργός Οικονομίας Σ. Αρναουτάκης (από την αρχή το επιθυμούσε), ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Α. Κατσιφάρας θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχυθεί με έναν υφυπουργό, αρμόδιο για τα έσοδα, θα τοποθετηθεί υφυπουργός Ναυτιλίας, ενώ υφυπουργό έχει ζητήσει από το μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας. Πολλή κουβέντα έχει γίνει για τρία πρόσωπα. Η Λούκα Κατσέλη δεν θέλει να φύγει από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου μετράνε αρνητικά.
Η απομάκρυνση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από το υπουργείο Υγείας εθεωρείτο σίγουρη πριν από μερικές εβδομάδες και μάλιστα για τη θέση της προοριζόταν ο βουλευτής Ηλίας Μόσιαλος. Πάντως η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ένδειξη από τον πρωθυπουργό ότι θα φύγει από το πόστο της.
Η περίπτωση του Μ. Χρυσοχοΐδη είναι πιο σύνθετη. Πληροφορίες από το μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αλλάξει υπουργείο. Ο ίδιος πάντως το διαψεύδει. Αν όμως συμβεί αυτό, τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης «παίζει» για το υπουργείο Οικονομίας και ο Π. Μπεγλίτης για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου