www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πρυτάνεις: Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν από τα προβλήματα του ν/σ

«Δεν είμαστε εμείς που θα κλείσουμε τα πανεπιστήμια αλλά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου» δήλωσαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη την επόμενη ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ενώ έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος.

Παράλληλα κάλεσαν τη Βουλή να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου υπό την παρούσα του μορφή.

Τέλος σημείωσαν πως οι δοτές διοικήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πανεπιστημιακή
κοινότητα.

Προβληματίζει τους πρυτάνεις το ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση
Τον προβληματισμό τους για το πως θα εφαρμοστεί οι νόμος για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση εξέφρασαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της συνόδου τους την Κυριακή.

Αυτό που ακούστηκε στη σύνοδο είναι πως υπάρχουν νομικά προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας., Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή On line, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και θα κάνει ζημιά στην ελληνική κοινωνία.

Είπε ότι καταργείται η σημερινή ακαδημαϊκή δομή του Πανεπιστημίου και δημιουργείται «χυλός» επιστημονικών ειδικοτήτων κάτω από μία ισχυρή σχολή.

Ο κ. Μυλόπουλος εκτίμησε ότι τα πτυχία του νέου πανεπιστήμιου δε θα έχουν την ίδια αξία με του σημερινού και το κόστος (που δε θα είναι μόνο οικονομικό, αλλά θα αφορά την ποιότητα σπουδών) θα το πληρώσει όλη η ελληνική οικογένεια.

Ακόμη τόνισε ότι οι καθηγητές από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και γίνουν εταιροαπασχολούμενοι.

Αναφερόμενος στο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι δεν έχει γίνει συστηματικός διάλογος, αλλά συζήτηση κωφών.

Οι αλλαγές μεταξύ του προσχεδίου και του νομοσχεδίου είναι μικρές, χωρίς ουσιαστική επίπτωση, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ζήτησε να δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συζητήσεις.

Ο πρύτανης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προδιαγράφονται αποδυναμωμένα πτυχία και επιστημονικά αντικείμενα που διαλύονται, ενώ γίνεται η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Είπε ακόμα ότι το σύστημα επιλογής των πρυτάνεων ευνοεί την ευνοιοκρατία.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό την παρούσα μορφή και τόνισε ότι πρόκειται να παρέμβουν, μέχρι την ψήφιση, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές και η κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: