www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς δώρο Πάσχα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;

Αβέβαιο είναι το εάν τελικά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν το δώρο του Πάσχα, καθώς το μήνυμα από την τρόικας είναι ξεκάθαρο και η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα να τα βρουν με τους εργοδοτικούς φορείς για να μην χρειαστεί παρέμβαση νομοθετικού περιεχομένου.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν ξεκάθαρα στο τραπέζι το κόψιμο ή η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, η μείωση του κατώτατου μισθού, η μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους αλλά και το πάγωμα των ωριμάνσεων, δηλαδή οι τριετίες που αυξάνουν τους μισθούς.

Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, να έλεγε ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπής των δώρων, όμως τελικά στο υπουργείο εργασίας δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όλα μπαίνουν στο τραπέζι.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι την έλευση της τρόικας, στις επόμενες εβδομάδες και η διαπραγμάτευση ξεκινάει τη Δευτέρα, με τον ΣΕΒ να καλεί τους κοινωνικούς
φορείς σε συζήτηση.

Το πλαίσιο στο οποίο θα συζητήσουν οι κοινωνικοί φορείς είναι ξεκάθαρο και το έθεσε ο πρωθυπουργός. Ο ελάχιστος μισθός, ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι αυτόματες ωριμάνσεις που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας που οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας θα μπουν στον διάλογο και θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον επισήμως, φαίνεται να υπάρχει κοινή γραμμή των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό. Τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η ΓΣΕΕ, αλλά και οι έμποροι ζητούν να μην υπάρξει μείωση, ωστόσο ορισμένες πλευρές θέτουν θέμα παγώματος των αυξήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.

Πάντως η τρόικα, στο email προς το υπουργείο Εργασίας, φέρνει ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 566 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 400 ευρώ καθαρά, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 μεικτά και λίγο κάτω από 600 καθαρά.

Η πρόταση του ΣΕΒ είναι να μην υπάρξει μείωση στον κατώτατο μισθό, αλλά μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους, ενώ για την ώρα η ΓΣΕΕ συζητάει μόνο μείωση του κόστους εργασίας μέσω των εργοδοτικών εισφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: