www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μεσογειακή διατροφή vs νοητικής εξασθένησης

Οι άνθρωποι που ακολουθούν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορεί να πετυχαίνουν επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα ευρήματα προστίθενται σε άλλες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμη για τον εγκέφαλο όπως και για το υπόλοιπο σώμα.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με οφέλη όσον αφορά την πρόληψη ορισμένων νόσων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Christine Tangney, του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. Η Tangney εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και τη νοητική λειτουργία σχεδόν 4.000 ανθρώπων 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές δυο διαφορετικά σκορ δίαιτας. Το ένα αντιπροσώπευε την υιοθέτηση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και το άλλο βασίστηκε στο βαθμό υιοθέτησης των αμερικανικών διατροφικών οδηγιών του 2005.

Η νοητική εξασθένηση αξιολογούταν κάθε 3 χρόνια, με βάση μετρήσεις όπως η ανάκληση λέξεων
και βασικές ικανότητες στα μαθηματικά.

Ο μέσος συμμετέχων στην έρευνα έλαβε σκορ 28 με όριο το 55, όσον αφορά την ελληνική διατροφή. Όσοι είχαν τα υψηλότερα σκορ μεσογειακή διατροφής φάνηκε να εμφανίζουν μικρότερη νοητική εξασθένηση με τον καιρό ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η εκπαίδευση.

Οι διαφορές είχαν πρακτική σημασία. Αν υπήρχαν 2 ηλικιωμένοι ίδιας ηλικίας με διαφορά 10 μονάδων στο σκορ μεσογειακής διατροφής, για παράδειγμα, ο άνθρωπος με το υψηλότερο σκορ κατά 10 μονάδες θα είχε πνευματική απόδοση νεότερου κατά 3 χρόνια, σε σχέση με τον άλλο ηλικιωμένο.

Στο μεταξύ, καλύτερα σκορ με βάση τις αμερικανικές οδηγίες-που δίνουν λιγότερη έμφαση στο ψάρι, τα λαχανικά και τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δεν φάνηκε να επηρεάζουν το ρυθμό νοητικής εξασθένησης. Οι ερευνητές ως εξηγήσεις αναφέρουν τον πιθανό ρόλο του κρασιού στην προστασία του εγκεφάλου και πως οι παραδοσιακές τροφές της Μεσογείου μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο στη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με την Tangney, τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες έρευνες που ανακάλυψαν μειωμένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και νόσου Alzheimer σε όσους είχαν υψηλά σκορ μεσογειακής διατροφής, παρά τη χρήση διαφορετικών μεθόδων μέτρησης του βαθμού που είχαν υιοθετήσει τη διατροφή.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η ελληνική διατροφή βοηθά στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας σε μεγάλη ηλικία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: