www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ανακάλυψη γονδίων ψύλλου

Ένας μικροσκοπικός ψύλλος του γλυκού νερού, που μπορεί και αναπαράγεται χωρίς να κάνει την σεξ είναι το ον με τα περισσότερα γονίδια και όχι ο άνθρωπος.


Οι επιστήμονες «διάβασαν» για πρώτη φορά το γονιδίωμά του και βρήκαν ότι περιλαμβάνει σχεδόν 31.000 γονίδια έναντι περίπου 23.000 - 25.000 του ανθρώπου.

To μονόφθαλμο ημιδιαφανές πλάσμα, με την επιστημονική ονομασία Daphnia pulex (από τη νύμφη Δάφνη της ελληνικής μυθολογίας), ζει συνήθως κυρίως σε λίμνες σε όλο τον κόσμο, τρέφεται με άλγες και αποτελεί εκλεκτή τροφή για τα ψάρια.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ψύλλος, αλλά καρκινοειδές, που μοιάζει όμως πολύ με τον γνωστό αιμοβόρο ψύλλο της ξηράς και για αυτό ονομάστηκε ανάλογα.

Έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να αναπαράγεται εναλλακτικά με σεξουαλικό ή ασεξουαλικό τρόπο και μπορεί να επιλέγει αν όλοι οι απόγονοί του θα είναι αρσενικού ή θηλυκού φύλου.

Ο ψύλλος αυτός πολλαπλασιάζει τα γονίδιά του, δημιουργώντας αντίγραφα με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι άλλα είδη.

Περισσότερα από το ένα τρίτο των γονιδίων του συγκεκριμένου πλάσματος δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι τώρα σε άλλο ζώο ενώ μεγάλο τμήμα του DNA του είναι κοινό με το ανθρώπινο, σε
μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο έντομο ή καρκινοειδές.

Η αποκάλυψη του γενετικού «χάρτη» του ψύλλου αυτού, θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους περιβαλλοντολόγους όσον αφορά στην ποιότητα των νερών και στη μόλυνση των υδάτων από χημικά. Πολλά από τα άγνωστα στην επιστήμη γονίδια του ψύλλου εκτιμάται ότι αποτελούν «απάντηση» όχι μόνο σε βακτήρια, αλλά και στις προκλήσεις του μολυσμένου περιβάλλοντός του, καθώς θεωρείται από τους βιολόγους πολύ ευαίσθητος στα τοξικά χημικά.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, η οποία περιλάμβανε περισσότερους από 450 επιστήμονες, που εργάστηκαν επί μια δεκαετία, παρουσίασε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science

Δεν υπάρχουν σχόλια: