www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

΄Οπλα ποινικών στη Σέχτα

'Οπλα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ανθρώπους του υποκόσμου, και κυρίως είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στη μαύρη αγορά, περιλαμβάνει το οπλοστάσιο που αποκάλυψε η Σέχτα Επαναστατών. Η ανάλυση του οπλισμού που εικονίζεται στην προκήρυξη που έστειλε η οργάνωση στα «ΝΕΑ» για την ανάληψη της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια, ολοκληρώθηκε χθες από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.


Στη φωτογραφία, όπως προέκυψε, εικονίζονται 3 Καλάσνικοφ, ένα Τokarev, ένα CΖ Μ70 και ένα CΖ 99, ένα Βrowning Ρarabellum, το οποίο εικάζεται πως είναι το δεύτερο όπλο με το οποίο εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος. Επίσης υπάρχει ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα Μagnum Smith και τουλάχιστον 5 πιστόλια Glock. Για τρία από τα εικονιζόμενα όπλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια διατηρούν ακόμη αμφιβολίες για τον τύπο τους. Επίσης υπάρχουν μαχαίρι, σιδηρογροθιά, δεκάδες κυνηγετικά φυσίγγια, αλλά και
πολλές σφαίρες για ραβδωτά πυροβόλα όπλα διαφόρων διαμετρημάτων.

«Τα βρίσκεις εύκολα»

«Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως στην πλειονότητά τους είναι όπλα που εύκολα μπορούν να βρεθούν μέσα από τους διαύλους που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί του κοινού ποινικού για την προμήθεια του δικού τους οπλοστασίου. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφοροποίηση σχετικά με τα όπλα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις. Και αυτή είναι τα πιστόλια Glock. Δυνατό όπλο, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και από αστυνομικούς», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Καλάσνικοφ έχει χρησιμοποιήσει και ο Επαναστατικός Αγώνας, ενώ πιστόλια CΖ βρέθηκαν στο οπλοστάσιο της οργάνωσης. Ενα χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή της Δάφνης όταν και έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού ο Λάμπρος Φούντας, άλλα δύο «καθαρά» βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Κων. Γουρνά στη Νέα Φιλαδέλφεια και τρία ακόμη πιστόλια ίδιου τύπου στη γιάφκα της οργάνωσης στην οδό Αιγίνης στην Κυψέλη.

«Γεννήθηκε από σχίσμα»

Η συγγένεια μεγάλου μέρους του οπλισμού της Σέχτας και του Επαναστατικού Αγώνα ενδυναμώνει, σύμφωνα με αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, την εκτίμηση πως η οργάνωση δημιουργήθηκε από «σχίσμα» που προέκυψε στους κόλπους του Επαναστατικού Αγώνα το 2008.

Σφαίρες από Τokarev αλλά και 38άρι πιστόλι είχαν βρεθεί στο «άτυπο» σκοπευτήριο του Υμηττού, το οποίο είχε ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια παρακολούθησης από την Αστυνομία υπόπτων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας τον προηγούμενο Απρίλιο. Τέτοια όπλα δεν είχαν βρεθεί στη συνέχεια στις γιάφκες της οργάνωσης, δημιουργώντας στην Αντιτρομοκρατική ένα ερωτηματικό σχετικά με την κατάληξη εκείνων των όπλων.

Ισχυρά όπλα

Οπως φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των όπλων, τα μέλη της οργάνωσης δεν έμειναν με «σταυρωμένα» χέρια και συγκέντρωσαν όπλα που «τρομάζουν» την ΕΛ.ΑΣ. «Είναι όπλα δυνατά, ορισμένα από αυτά μπορούν να πλήξουν με επιτυχία στόχο σε μεγάλη απόσταση, και έχουν και ισχυρή δύναμη πυρός, αν χρησιμοποιηθούν από άτομα καλά εκπαιδευμένα σε αυτά», προσθέτει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Και όμως το καλοκαίρι του 2009 η εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής για τη Σέχτα ήταν πως «έχει διαλυθεί και έχει πετάξει τα όπλα της στο Σούνιο».

Από ορισμένα χαρακτηριστικά των Καλάσνικοφ, όπως το κοντάκι που λείπει σε ένα από αυτά, φαίνεται πως είναι κινεζικής κατασκευής, από αυτά που εκλάπησαν από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού. Η Αντιτρομοκρατική ελπίζει πως θα μπορέσει να εντοπίσει την «πηγή» των όπλων που χρησιμοποίησαν τόσο ο Επαναστατικός Αγώνας όσο και η Σέχτα.

Λείπουν χειροβομβίδες

Η Αντιτρομοκρατική επίσης εκτιμάει πως λείπει μέρος του οπλισμού, «σίγουρα χειροβομβίδες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανώτερος αξιωματικός. Οι διωκτικές αρχές πιστεύουν πως ο οπλισμός που φωτογραφήθηκε και εστάλη με την προκήρυξη βρίσκεται σε μια γιάφκα, αλλά η οργάνωση διατηρεί τουλάχιστον δύο.

Το επόμενο στάδιο στο οποίο βρίσκονται ήδη οι διωκτικές αρχές είναι να συγκρίνουν τον οπλισμό της Σέχτας με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε ένοπλες ληστείες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τώρα όλες οι ληστείες περνούν ξανά από το μικροσκόπιο του Ι2, του υπερσυστήματος ανάλυσης της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να βρεθούν ληστείες με όπλα σαν και αυτά της Σέχτας και στη συνέχεια να αναζητηθούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας αλλά και άλλες πληροφορίες που είχαν δοθεί για κάθε ληστεία ξεχωριστά.

ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Συγκρίνουν τώρα τον οπλισμό της Σέχτας με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν σε ένοπλες ληστείες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

Βρέθηκε με Scorpion, στα Χανιά

ΜΕ ΤΗΝ κατηγορία της εμπορίας όπλων συνελήφθη και οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Χανίων ένας 45χρονος Χανιώτης. Παράλληλα συνελήφθη άλλο ένα άτομο και αναζητείται και τρίτο- συγγενής του πρώτου- με τις ίδιες κατηγορίες. Τα περισσότερα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου αφορούν κυρίως παλιά όπλα, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αστυνομία έχει προξενήσει η εύρεση ενός υποπολυβόλου Scorpion με σιγαστήρα, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από την Αστυνομία. Τα στοιχεία του όπλου έχουν σταλεί στην Αθήνα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν έχει χρησιμοποιηθεί και σε τι είδους ενέργειες.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: