www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Εγκεφαλικές ασθένειες λόγω … κακής σύναψης;

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από 135 ασθένειες του εγκεφάλου, όπως ο αυτισμός, ο χρόνιος πόνος, η σχιζοφρένεια και η άνοια σχετίζονται με ελαττωματικές διασταυρώσεις πρωτεϊνών και νευρικών κυττάρων.


Οι ερευνητές, κατόρθωσαν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν τη δομή και τις νευρικές συνάψεις των πρωτεϊνών στις διασταυρώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνες για τη διαβίβαση των πληροφοριών, προσφέροντας έτσι έναν νέο τρόπο θεώρησης των ασθενειών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ Seth Grant, νευρολόγος στο πανεπιστήμιο Cambridge και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα ανοίγει νέους ορίζοντες για την εξεύρεση και τη δημιουργία φαρμάκων, για ασθένειες του εγκεφάλου, και μπορεί στο μέλλον να επιτρέψει τη γενετική διάγνωση των συνθηκών που προκαλούν την ασθένεια.

«Τώρα καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι συνάψεις πρωτεϊνών είναι η μοριακή βάση πολλών ασθενειών του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ Grant και συνέχισε: «δε γνωρίζουμε καμία άλλη μοριακή δομή, η οποία να
είναι υπεύθυνη για περισσότερες ασθένειες του εγκεφάλου, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη».

Η ομάδα του Grant, χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται «πρωτεϊνωματική», για να αναλύσει όλες τις πρωτεΐνες σε ανθρώπινα καρκινωματικά κύτταρα του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα και αυτά είναι συνδεδεμένα με νευρικές συνάψεις, οι οποίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, αφού δημιουργούν κυκλώματα τα οποία επιτρέπουν στον εγκέφαλο τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης.

Οι επιστήμονες βρήκαν περίπου 1.500 πρωτεΐνες στις νευρικές συνάψεις, κάθε μια από τις οποίες είναι κωδικοποιημένη από κάποιο γονίδιο. Στη συνέχεια, κατόρθωσαν να συνδέσουν τα γενετικά ελαττώματα με μερικές βασικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως είναι ο αυτισμός, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

«Με την κατανόηση της σύνθεσης των νευρικών συνάψεων, μπορούμε επίσης να μάθουμε, ποιες από τις πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τις ασθένειες και επομένως να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο», είπε ο Δρ Grant.

«Αντί να θεωρούμε ότι ένα γονίδιο προκαλεί μια συγκεκριμένη ασθένεια, καταλαβαίνουμε τώρα ότι, η γονιδιακή μετάλλαξη είναι αυτή που διαταράσσει τις ενώσεις πρωτεϊνών και έτσι δημιουργείται η ασθένεια. Βρήκαμε ότι, τα ελαττώματα στα γονίδια που κωδικοποιούν αυτές τις πρωτεϊνικές συνάψεις, είναι πράγματι η κύρια αιτία των ασθενειών».

Η ομάδα του Δρ Grant, σε μελέτη παρακολούθησης με ποντικούς, διαπίστωσε ότι με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων για την αλλαγή των πρωτεϊνών στη σύναψη, η σχέση με τη νόσο είχε επίσης μεταβληθεί.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και σε ανθρώπους, τότε οι επιστήμονες θα έχουν την δυνατότητα να επικεντρωθούν εκ νέου για τη μελέτη των ασθενειών του εγκεφάλου», είπε ο Δρ Grant.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: