www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοποριακό τεστ DNA «προβλέπει για πρώτη φορά το χρώμα των μαλλιών»

Μια νέα γενετική εξέταση που καλύπτει 11 γονίδια μπορεί για πρώτη φορά να προβλέπει το χρώμα των μαλλιών του εξεταζόμενου, ανακοίνωσαν Ολλανδοί και Πολωνοί ερευνητές. Η ακρίβεια του τεστ είναι μάλιστα αρκετά μεγάλη ώστε να είναι χρήσιμο στην αστυνομία.


Όπως εξήγησε στο BBC ο Μάνφρεντ Κάισερ του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στη Βρετανία, μέχρι σήμερα οι γενετικές εξετάσεις μπορούσαν να αναγνωρίσουν μόνο τους κοκκινομάληδες.

«Το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να προβλέπουμε από το DNA διαφορετικά χρώματα μαλλιών αποτελεί σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο ερευνητής, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Genetics.

Η ακρίβεια της νέας εξέτασης φτάνει το 90% στην περίπτωση των κόκκινων ή μελαχρινών μαλλιών και το 80% στην περίπτωση των ξανθών.

Μπορεί επίσης να ξεχωρίσει παραπλήσια χρώματα, για παράδειγμα τα ξανθά από τα καστανόξανθα ή
τα κόκκινα από τα κόκκινα-ξανθά.

Το τεστ εξετάσει 13 γενετικούς δείκτες από 11 γονίδια, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών. Για τις ανάγκες της μελέτης, εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Η νέα εξέταση θα μπορούσε στο μέλλον να προστεθεί στο οπλοστάσιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων, των οποίων οι μέθοδοι αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα για τους υπόπτους.

Το κλασικό τεστ DNA συγκρίνει το γενετικό υλικό από τη σκηνή του εγκλήματος με το γενετικό υλικό των υπόπτων που συλλαμβάνονται, ή με το γενετικό υλικό από βάσεις δεδομένων της αστυνομίας. Το ίδιο τεστ δείχνει επίσης το φύλο του δράστη.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, εφαρμόζονται και γενετικές εξετάσεις που μπορούν να αποκαλύψουν όχι μόνο το φύλο αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Η εξέταση έξι γενετικών δεικτών, για παράδειγμα, συχνά αρκεί για να αποκαλύψει αν ο δράστης έχει γαλάζια ή καστανά μάτια.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, η ομάδα του Δρ Κάιζερ είχε παρουσιάσει μία ακόμα γενετική εξέταση, η οποία εκτιμά την ηλικία του δράστη από τις μεταβολές που εμφανίζει το DNA σε ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: