www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Περιοχές φιλέτα στη Αττική εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών

Εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων εξακολουθούν να βρίσκονται περιοχές φιλέτα στην Αθήνα.


Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Μαρούσι, τα Μελίσσια και η Εκάλη όπου σε συγκεκριμένες ζώνες οι αξίες γης εξακολουθούν να προσδιορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων και δεν έχουν υπαχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Στο Μαρούσι, τμήμα της περιοχής που βρίσκεται αριστερά και δεξιά της Λεωφόρου Σπύρου Λούη και εκτείνεται σε βάθος 500 - 700 μέτρων μέχρι την Γέφυρα του Ολυμπιακού Σταδίου βρίσκεται εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Δηλαδή οι αξίες γης είναι ακόμη και σήμερα «ενδεικτικές» και προσδιορίζονται με αποφάσεις της τοπικής Εφορίας, αν και βρίσκονται επί σειρά ετών εντός σχεδίου πόλης.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πλέον κεντρικές της Αθήνας και παρουσιάζει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό πως στην επίμαχη τοποθεσία στεγάζεται ένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα μεγάλο μαιευτήριο, αλλά και υπερσύγχρονα και πολυτελή εμπορικά
κέντρα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται σήμερα να μην γνωρίζει την υπόθεση, παρά το ότι η Εφορία Αμαρουσίου έχει επανειλημμένως ζητήσει από το 2005 με υπηρεσιακά έγγραφα την ένταξη της περιοχής στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Εφοριακοί υπάλληλοι σημειώνουν πως η αντίστοιχη κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε να πραγματοποιήσει την μελέτη ένταξης των εν λόγω περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού είναι ουσιαστικά ανενεργή καθώς λειτουργεί μόλις με ένα τοπογράφο.

Ωστόσο, ζημιωμένοι από την συγκεκριμένη εξέλιξη εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες γης, κυρίως επιχειρήσεις, καθώς η υπαγωγή τους στο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα αύξανε σημαντικά την αξία των παγίων περιουσιακών τους στοιχείων και θα μείωνε την φορολογική τους επιβάρυνση. Στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η φορολόγηση των ακινήτων της περιοχής με τα συγκριτικά στοιχεία συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, καθώς λαμβάνονται ως βάσει υπολογισμού οι πραγματικές αξίες και όχι οι αντικειμενικές.

Σε επικοινωνία του in.gr με εκπρόσωπο εισηγμένης στο ΧΑΑ επιχείρησης που διαθέτει ακίνητα στην εν λόγω περιοχή, αναφέρθηκε πως το ειδικό καθεστώς οφείλεται και στο ότι η περιοχή έχει ενταχθεί σε σχέδιο πόλης για το οποίο ισχύει ο νόμος περί εισφοράς σε γη και χρήμα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η μη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών να ζητήσουν έκαστος την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης και να εισφέρουν το ανάλογο αντίτιμο για να εκδώσουν άδεια έχει οδηγήσει στην εμπλοκή της υπόθεσης.

Οι αξίες γης και οι εμπορικές χρήσεις

Με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες η υψηλότερη τιμή ζώνης στο Μαρούσι ανέρχεται στα 2.550 ανά τετραγωνικό μέτρο (από Δελφών μέχρι Σωρού), ενώ ο υψηλότερος συντελεστής εμπορικότητας ανέρχεται στο 3,7 και αφορά στην περιοχή από Πλατεία Κασταλίας μέχρι Αναβρύτων.

Στοιχεία της εταιρείας REMAX δείχνουν πως οι μέσες εμπορικές αξίες κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και ανέρχονται ακόμη και στα 3.300 ευρώ ανά τ.μ.για νεόδμητα ακίνητα στις περιοχές Αγ. Νικολάου, Νέας Φιλοθέης και Νέας Λέσβου. Στα εμπορικά ακίνητα και συγκεκριμένα στους εμπορικούς δρόμους του Αμαρουσίου όπως οι οδοί Έρμου, Δήμητρος και Μητροπόλεως οι αξίες διπλασιάζονται και ανά περίπτωση μπορούν να ανέλθουν έως τα 6.600 ευρώ ανά τ.μ..

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κτηματαγοράς η μέση εμπορική αξία καταστήματος που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισιάς στο ύψος της Λεωφόρου Σπύρου Λούη κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 3.800 και 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: