www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Το 2010 χρονιά ανάκαμψης για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής και Επικοινωνιών σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ

Αισιόδοξo μήνυμα κομίζει ο ΕΙΤΟ σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2010. Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τον κλάδο των νέων τεχνολογιών προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2010 θα αυξηθεί κατά 1,9% φτάνοντας τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2009, χρονιά κατά την οποία οι πωλήσεις έπεσαν κατά τουλάχιστον 1,6%. «Οι παγκόσμιες αγορές υψηλής τεχνολογίας ανακτούν τα χαμένο έδαφος. Τα σημάδια δείχνουν την ανάκαμψη,» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. August-Wilhelm Scheer, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης BITKOM εκ των συνεργατών του EITO, παρουσιάζοντας τα στοιχεία στη CeBIT, στο Αννόβερο. «Στις βιομηχανικές χώρες, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας." Ειδικότερα μπροστάρηδες στην άνοδο είναι οι αναδυόμενες χώρες και αγορές, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες το 2009 κατάφεραν να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς απόδοσης παρά την κρίση. «Το 2010 οι συγκεκριμένες χώρες θα παράσχουν την πρόσθετη ώθηση στις αγορές», συμπληρώνει ο κ.Scheer. Εάν η οικονομική ανάκαμψη συνεχιστεί και σταθεροποιηθεί, η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ το 2011 θα αυξηθεί κατά 3,7% φτάνοντας τα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ο EITO.


Το mobile Internet κυριαρχεί

Ήπιες ήταν τελικά οι συνέπειες της κρίσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ. Έπειτα από μικρή πτώση κατά 0,5% πέρυσι, το 2010 υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν κατά 2,9% φτάνοντας τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Η αγορά τηλεπικοινωνιών  χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές και δομικές αλλαγές», επισημαίνει ο κ. Scheer. Οι χρήστες χρησιμοποιούν λιγότερο τα σταθερά τηλέφωνα και αντ' αυτού χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα ή την τηλεφωνία μέσω του Διαδικτύου. Υπολογίζεται πως 18% όλων των οικογενειών στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν πλέον το σταθερό δίκτυο, προτιμώντας να κάνουν αποκλειστική χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Στην Ιαπωνία το ποσοστό ανέρχεται στο 20% και στην Ιταλία φτάνει ακόμα και στο 26% των οικογενειών. Συνεπώς, οι πωλήσεις των σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν μειωθεί αισθητά. Το 2010 θα πέσουν παγκοσμίως κατά 4,6%. Από την άλλη πλευρά η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται ελαφρώς, πάνω από 1,4% φτάνοντας τα 417 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ισχυρότερη αύξηση εμφανίζεται από τις υπηρεσίες δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων, κυρίως όμως, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι πωλήσεις των συνδέσεων στο Διαδίκτυο και των υπηρεσιών δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων το 2010 υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7%, φτάνοντας τα €198 δις. Οι υπηρεσίες δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 16% φτάνοντας, τα €141,5 δις. «Το κινητό Διαδίκτυο κατακτά τη μαζική αγορά» τονίζει ο κ.Scheer.

Λογισμικό και πρωτοπόρες εφαρμογές

Στην αγορά της πληροφορικής, ο ΕΙΤΟ τονίζει ότι οι πωλήσεις του κλάδου το 2010 θα αυξηθούν κατά 0,4%, φτάνοντας τα €894 δις. Το 2009 έπεσαν κατά 4,6%. «Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στις βιομηχανικές χώρες οι επενδύσεις στα νέα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής από τις επιχειρήσεις επιταχύνουν πάλι», τονίζει ο κ. Scheer. Οι πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αλλά και ο δημόσιος τομέας αναμένονται να επενδύσουν σε τεχνολογίες πληροφορικής. «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού και υπηρεσιών ωφελούνται περισσότερο από όλους», σύμφωνα με τον κ. Scheer. Οι πωλήσεις σε αυτές τις αγορές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 1% φτάνοντας τα €625 δις, ενώ το 2009 εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%. Πρωτοπόρες εφαρμογές πληροφορικής, όπως αυτή του cloud computing, υπολογίζεται πως θα κινηθεί με αυξητικό ρυθμό άνω του 20%. Για το 2011, ο ΕΙΤΟ προβλέπει ότι η αγορά πληροφορικής θα αυξηθεί κατά 4%.

Ευρώπη και χώρες ΒRIC

Με εξαίρεση τη Ρωσία, οι αποκαλούμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) χτυπήθηκαν λιγότερο σοβαρά από την οικονομική κρίση και εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το 2009 η κινεζική αγορά τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 10% και το 2010 προβλέπεται να παρουσιάσει άνοδο κατά 11%, φτάνοντας τα €33,6 δις. Στην Ινδία, οι πωλήσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθούν επίσης κατά 11%, φτάνοντας τα €14 δις. «Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις χώρες αυτές δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο όπως στις μέχρι τώρα προηγμένες βιομηχανικές χώρες, αλλά οι χώρες BRIC προχωρούν πολύ γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση» υποστηρίζει ο κ. Scheer. Στην Ε.Ε., η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής θα αυξηθεί το 2010 κατά 0,2% φτάνοντας τα €303 δις. Στις Η.Π.Α., οι πωλήσεις στις υπηρεσίες υλικού, λογισμικού και Τεχνολογιών Πληροφορικής θα μειωθούν ελαφρώς το 2010, κατά 0,8% και θα ανέλθουν στα €304 δις. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Το 2010, η κινεζική αγορά τηλεπικοινωνιών θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει στα €126 δις, ενώ η ινδική αγορά θα αυξηθεί κατά 15% φτάνοντας τα €40,5 δις. Στην Ινδία μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, στην Κίνα περίπου το μισό. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται γύρω στο 80%. Ενισχυμένη από την επιτυχία των smartphones και των κινητών υπηρεσιών Διαδικτύου, η αγορά τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α. θα αυξηθεί το 2010 κατά 1,6% φτάνοντας τα €324 δις. Στην Ε.Ε. η αύξηση υπολογίζεται στο 0,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε €346 δις.

Λέττα Καλαμαρά
Πληροφ. sepe

Δεν υπάρχουν σχόλια: