www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Πειραματική εξέταση αίματος εντόπισε το 70% των περιπτώσεων της νόσου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πειραματική προσέγγιση η οποία αναζητεί το DΝΑ κυττάρων που έχουν πεθάνει ή πεθαίνουν ελπίζεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές. Πρώιμη μελέτη έδειξε ότι το πειραματικό τεστ ανίχνευσε το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού ενώ παράλληλα έδειξε σε ποσοστό 100% τις περιπτώσεις γυναικών που δεν έπασχαν από τη νόσο, όπως ανέφεραν υπεύθυνοι της εταιρείας Chronix Βiomedical, με έδρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Βέβαια οι αρμόδιοι της εταιρείας σημείωσαν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Μolecular Cancer Research» ότι το τεστ δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης για ευρεία χρήση αλλά δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας διαγνωστικής εξέτασης του μεγάλου «δολοφόνου» των γυναικών.

Η ανάπτυξη του τεστ κατέστη δυνατή χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας η οποία έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην αποκωδικοποίηση του DΝΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chronix Χάουαρντ Ούρνοβιτς. Η ερευνητική ομάδα του αποκωδικοποίησε ολόκληρο το γονιδίωμα 26 γυναικών με καρκίνο του μαστού, καθώς και 67 υγιών γυναικών, προκειμένου να καταλήξει στη δημιουργία της εξέτασης.

Οι ερευνητές αναζητούσαν επιπλέον DΝΑ στο αίμα των ασθενών με καρκίνο το οποίο να προέρχεται από κύτταρα που πεθαίνουν εξαιτίας της ύπαρξης όγκων. «Αν ένα κύτταρο του μαστού τραυματιστεί, υπερ-εκφράζει τα γονίδια που του δίνουν ακριβώς την ταυτότητά του» εξήγησε ο Ούρνοβιτς. Θεωρητικώς, αν μια ασθενής εμφανίζει περίσσεια DΝΑ από τα κύτταρα του μαστού που πεθαίνουν, τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στον μαστό που οδηγεί σε θάνατο των κυττάρων του. Βέβαια η αναζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς δισεκατομμύρια κύτταρα πεθαίνουν καθημερινά στο ανθρώπινο σώμα. Τελικώς όμως η ομάδα από την Chronix πιστεύει ότι ανακάλυψε DΝΑ το οποίο αφορά αποκλειστικώς τα κύτταρα του μαστού που πεθαίνουν.

Σύμφωνα με τον δρα Γουίλιαμ Μίτσελ από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ που συμμετείχε στη μελέτη, «με χρήση αυτής της προσέγγισης μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεστ το οποίο θα ελέγχει μεγάλους πληθυσμούς γυναικών για ύπαρξη καρκίνου προτού εμφανιστούν συμπτώματα αλλά συγχρόνως θα παρακολουθεί την πορεία ασθενών με καρκίνο για τυχόν υποτροπή της νόσου τους μετά τη θεραπεία».

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=319623&dt=11/03/2010#ixzz0i8NVqlr9

Δεν υπάρχουν σχόλια: