www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αποζημίωση - μαμούθ από τη SAP στην Oracle

Η αμερικανική Oracle, γίγαντας του λογισμικού για εταιρικές βάσεις δεδομένων, νίκησε στη δικαστική διαμάχη που ταρακουνά το τελευταίο διάστημα τη Σίλικον Βάλεϊ. Η SAP, η μεγάλη γερμανική δύναμη στην αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις, βρέθηκε ένοχη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τον ανταγωνιστή της, και καλείται να καταβάλει αποζημίωση 1,3 δισ. δολαρίων.

Πριν καν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, η SAP παραδέχτηκε ότι εισέβαλλε σε προστατευμένους δικτυακούς τόπους της Oracle και κατέβασε αρχεία τεκμηρίωσης και υποστήριξης πελατών για προϊόντα του ανταγωνιστή της.

«Για περισσότερο από τρία χρόνια, η SAP έκλεβε χιλιάδες αντίγραφα λογισμικού της Oracle και στη συνέχεια μεταπωλούσε αυτό το λογισμικό και τις συνοδευτικές υπηρεσίες στους ίδιους τους πελάτες της Oracle» δήλωσε η Σάφρα Κατζ, συμπρόεδρος της Oracle.

Το αντίπαλο στρατόπεδο εκτιμούσε αρχικά ότι οι αποζημιώσεις που θα καλούνταν να καταβάλλει δεν
θα υπερέβαιναν τα 40 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο όμως είχε διαφορετική γνώμη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Oracle, η αποζημίωση που τις επιδικάστηκε είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε υποθέσεις παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας λογισμικού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμα κι αν η SAP εφεσιβάλει την απόφαση και κερδίσει, η δημόσια εικόνα της έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ.

Η Oracle παραδοσιακά ειδικεύεται στις εταιρικές βάσεις δεδομένων, ωστόσο τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 40 δισ. δολάρια για την εξαγορά εταιρειών που ανταγωνίζονται τη SAP. Η SAP ειδικεύεται στο εταιρικό λογισμικό με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων.

Καβγάς κορυφής

Στο δικαστικό δράμα που εκτυλίχθηκε στην Καλιφόρνια οι πρωταγωνιστές ήταν τρεις: η Oracle, η SAP και η Hewlett-Packard.

H Oracle κάλεσε επανειλημμένα για κατάθεση τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της HP, Λίο Αποτέκερ, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Oracle.

Η HP, τέως συνεργάτης αλλά νυν εχθρός της Oracle, ενεπλάκη στην υπόθεση από «σπόντα»: Τον περασμένο Αύγουστο απέλυσε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλό της, Μάικ Χερντ, λόγω της πιθανής εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Χερντ βρήκε τότε δουλειά στην Oracle, οπότε η HP προσέλαβε τον Αποτέκερ.

Ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Oracle Λάρι Έλισον αξιοποίησε τις δύο αποφάσεις της HP -να απολύσει τον Χερντ και να προσλάβει τον Αποτέκερ- για να επιτεθεί στην εταιρεία ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Αποτέκερ, κατηγορούμενος από τον Έλισον για «διεθνή επιχείρηση βιομηχανικής κατασκοπείας, αρνήθηκε τα αιτήματα για κατάθεση και τελικά έλαμψε διά της απουσίας του στη δίκη.

Ο Αποτέκερ εμπλέκεται στην υπόθεση επειδή ήταν μέλος του ΔΣ της SAP όταν η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να αγοράσει την TomorrowNow, μια σχετικά μικρή αμερικανική εταιρεία λογισμικού που ήταν πελάτης της Oracle.

Η παραβίαση των δικτυακών τόπων της Oracle και η κλοπή των επίμαχων αρχείων πραγματοποιήθηκαν μέσω λογαριασμών πρόσβασης που είχε στήσει η TomorrowNow.

Η SAP θα μπορούσε τώρα να ασκήσει έφεση για το πρόστιμο, πλέον όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι αθώα.

«H Oracle θα χρησιμοποιήσει τη δικαστική απόφαση ως εργαλείο μάρκετινγκ» εκτίμησε στο Reuters ο Ζακ Αμπράμοβιτς, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Silvia Quandt.

«Το μέγεθος της καταδικαστικής απόφασης μειώνει περαιτέρω την ευελιξία της SAP» συμφώνησε ο Έρικ Γκόλντμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη στο Associated Press.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μάικλ Μπριστ της εταιρείας UBS: «Οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκβαση της δίκης» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: