www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πιο υγιεινό το greek breakfast

«Γιατί να ταΐζουµε τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες µας κρουασάν και µπέικον το πρωί στα ελληνικά ξενοδοχεία;», ρωτάει ο σεφ µεγάλου ξενοδοχείου Γιώργος Βενιέρης.


«Μπορούµε να προτείνουµε ελληνικά εδέσµατα και να καθιερώσουµε το greek breakfast όπως καθιερώσαµε τον µουσακά, τη χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι ως γαστρονοµικούς µας πρεσβευτές!».

Ο κ. Βενιέρης, µαζί µε άλλους έξι συναδέλφους του θα παρουσιάσουν το µεσηµέρι του Σαββάτου τιςπροτάσεις τους για το «ελληνικ όπρωινό», στον χώρο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα πλαίσια της έκθεσης «Ξενία»: πρόκειται για µια κοινή προσπάθεια του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού και του Ξενοδοχειακού Επιµε λητηρίου Ελλάδας που οργανώνουν καµπάνια
για την προώθηση του ελληνικού πρωινού µε τίτλο «Καληµέρα with taste».

«Εχουµε συνηθίσει το αγγλικό πρωινό µε τα τηγανητά αυγά και το µπέικον ενώ έχουµε τη δική µας στραπατσάδα, τον καγιανά και έναν σωρό ελληνικά τυριά πολύ πιο γευστικά από το γκούντα που σερβίρουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στο πρωινό τους», τονίζει ο σεφ κ. Αλέξανδρος Καρδάσης, που µετέχει στην προσπάθεια. «Μπορούµε στο ελληνικό πρωινό να φτιάξουµε αυγά µε τυρί, φέτα και ντοµάτα, σπανακόπιτα µε χωριάτικο φύλλο, να προσφέρουµε ξινόγαλα, ελιές και απάκι ή σύγκλινο αντί για µπέικον».

«Είµαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην κατανάλωση τυριών και δεύτεροι στην παραγωγή τους και όµως δεν τα εµφανίζουµε στα πρωινά», συµπληρώνει ο κ. Βενιέρης. Μια εξήγηση, πάντως, γιατί συµβαίνει αυτό δίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Εύβοιας κ. Θεόδωρος Βενέρης. «Είναι ζήτηµα κόστους. ∆εν µπορούµε να ξεπεράσουµε τον προϋπολογισµό µας και να σερβίρουµε γραβιέρα και µανούρι µε τις τιµές που διατίθενται αυτά τα τυριά».

Πάντως, πολλά ξενοδοχεία αρχίζουν να ακολουθούν τον δρόµο που χάραξαν κυρίως αγροτουριστικοί ξενώνες σερβίροντας δικές τους παραδοσιακές πίτες, τηγανίτες, τυρόψωµα, λουκουµάδες και σπιτικές µαρµελάδες.

΄Εχουν συνηθίσει

«∆εν φηµιζόµαστε για το πρωινό µας και υπάρχουν ξένοι πελάτες που επιµένουν στο µπέικον, τα δηµητριακά που έχουν συνηθίσει και την οµελέτα. Για αυτούς το ελληνικό πρωινό είναι πολύ φτωχό», λέει ο κ. Βενέρης. Παρ’ όλα αυτά όµως, οι διατροφολόγοι συµφωνούν ότι το ελληνικό πρωινό υπερέχει σε διατροφική αξία. Οπως λέει ο διατροφολόγος - κλινικός διαιτολόγος Χάρης ∆ηµοσθενόπουλος, το αγγλικό πρωινό έχει θετικά στοιχεία, είναι πλούσιο σε ενέργεια, αλλά είναι εξίσου πλούσιο σε χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη.

«Σε όλον τον κόσµο γίνεται µια στροφή προς την υγιεινή διατροφή και το ελαιόλαδο, η ντοµάτα, το ξινόγαλο και τα ελληνικά τυριά και αλλαντικά µαζί µε το µέλι είναι πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά από τις ξένες προτάσεις πρωινού µε λουκάνικα, µπέικον και κρουασάν», λέει ο σεφ Αλ. Καρδάσης.

«Τα παραδοσιακά µας τρόφιµα, όπως ο τραχανάς, είναι γεµάτα σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορούµε να σερβίρουµε γλυκό τραχανά µε γάλα ή και ξινό µε παξιµάδια και ντοµάτα και να χρησιµοποιήσουµε τη φαντασία µας πάνω στην παράδοση φτιάχνοντας για παράδειγµα ρυζόγαλο µε µαστίχα αντί για βανίλια», λέει ο κ. Βενιέρης.

Το ελαιόλαδο, το µέλι, τα ψωµιά ολικής άλεσης, οι µαρµελάδες φρούτων, όλα αυτά είναι απείρως καλύτερα για την υγεία από µια πιατέλα γεµάτη µπέικον, αυγά, λουκάνικα και άσπρο ψωµί, τονίζει και ο σεφ κ. Γιώργος Ηλιού. «Ταχίνι, µέλι, γιαούρτι, τυριά, παξιµάδια, ελαιόλαδο, ελιές και ντοµάτες µπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τη συνηθισµένη εικόνα του αγγλικού πρωινού που είναι πανοµοιότυπη στα περισσότερα ξενοδοχεία», προσθέτει. Ωστόσο, όλοι όσοι µετέχουν στην προσπάθεια για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού, παραδέχονται ότι οι δυσκολίες είναι µεγάλες.

«Καληµέρα with taste»

Επτά έλληνες σεφ µετέχουν στην καµπάνια «Καληµέρα with taste» και καταθέτουν τις γευστικές τους προτάσεις στον χώρο του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» το Σάββατο 27 Νοεµβρίου στις 12 το µεσηµέρι. Θα είναι οι σεφ: Γιώργος Ηλιού, Γιώργος Βενιέρης, Αλέξανδρος Καρδάσης, Αλέξανδρος Φουρούλης, Γρηγόρης Χέλµης, Νίκος Ρούσσος και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: