www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γερμανικά πυρά κατά Μέρκελ για το ευρώ

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, άσκησε δριμύτατη επίθεση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης.


Μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού 2010, ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία». Το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανησυχεί και την καγκελάριο. Η καγκελάριος θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαπίστωσε ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να αποτύχει», και αυτό συμβαίνει όταν «στην
πορεία προς μια απόφαση αφήνει πίσω του πολλούς τραυματισμένους».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι συμπεριφέρεται «άκρως υπεροπτικά», έναντι των εταίρων και ότι «επιτρέπει σε εγχώρια ΜΜΕ να ενισχύουν προκαταλήψεις εις βάρος ορισμένων εταίρων». «Ο δρόμος για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι ο πατερναλισμός», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ ζητώντας μία «νέα ευρωπαϊκή πολιτική», που θα εστιάσει στην προσπάθεια σύγκλισης της φορολογικής πολιτικής των χωρών στην Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: