www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Μαστίγιο και καρότο» από τη Μέρκελ για την Ελλάδα

Χαμηλώνει τους τόνους κατά της Ελλάδας η Γερμανίδα καγκελάριος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Επιμένει, ωστόσο, ότι η χώρας μας δεν έπρεπε να γίνει δεκτή το 2000 στη ζώνη του ευρώ, κάνοντας λόγο για αμιγώς πολιτική απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.


Μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, η Άνγκελα Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "επικροτήθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές".

Αναφερόμενη στην είσοδο της χώρας μας στην ευρωζώνη, χαρακτήρισε την ένταξη της Ελλάδας ως "μία περίπλοκη πολιτική απόφαση", που έλαβαν, ως κυβέρνηση, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, άσκησε έντονη κριτική στους πολιτικούς της αντιπάλους και για τη στάση αποχής που τήρησαν, κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή, την περασμένη
άνοιξη.

Για τη σταθερότητα του ευρώ μπήκε η Ιρλανδία στον μηχανισμό στήριξης

Κατά τη συζήτηση στη Μπούντεσταγκ για τον προϋπολογισμό του 2011, η Γερμανίδα καγκελάριος συνέδεσε την απόφαση για την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης με την πολιτική απόφαση στήριξης στη σταθερότητα του ευρώ.

Επανέλαβε δε ότι για το διάστημα μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με "ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη" του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε εκ νέου της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, μέσω των κρατικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ, θα αποκατασταθεί η κυριαρχία της πολιτικής έναντι των αγορών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: