www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σχεδιάζουν τεκμήρια για τους ημιυπαίθριους

Στα τεκµήρια διαβίωσης θέλει να προσµετρά τα «τακτοποιούµενα» τετραγωνικά των ηµιυπαίθριων το υπουργείο Οικονοµικών.


«Ναι, µας πιέζουν πολύ γι’ αυτό το θέµα», οµολογούν ανώτερες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής. «Η δική µας θέση είναι να µην προσµετρώνται. Ωστόσο, δεν εξαρτάται από εµάς και τον πρώτο λόγο εξαιτίας της κακής οικονοµικής κατάστασης έχει πλέον το υπουργείο Οικονοµικών». Η ιστορία για το εάν θα προσµετρώνται ή όχι στο τεκµήριο διαβίωσης τα κλειστά τετραγωνικά, έχει αρχίσει από τον περασµένο Απρίλιο. Μέχριτότε, πριν δηλαδή κατατεθεί στη Βουλή το νοµοσχέδιο για «την ταυτότητα των κτιρίων, τις υπερβάσεις δόµησης και τις άλλες χρήσεις», από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωναν πως δεν θα υπολογίζονται. Οταν όµως αφαιρέθηκε η επίµαχη παράγραφος (που έλεγε ότι δεν θα προσµετρώνται) από το υπουργείο Περιβάλλοντος άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται πλέοναπό αυτούς αλλά από το υπουργείο Οικονοµικών.

Εξετάζεται παράταση

Την ίδια ώρα, πηγές τού υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι είναι διατεθειµένοι να συζητήσουν το θέµα της παράτασης για την προθεσµία υποβολής των αιτήσεων στις πολεοδοµίες, που είναι µέχρι το τέλος του χρόνου. «∆εν λέµε ότι θα δοθεί σίγουραπαράταση. Λέµε ότι εάν
µπλοκάρει το σύστηµα στις πολεοδοµίες, θα το συζητήσουµε. Αυτό δεν σηµαίνει ότι ο κόσµος δενπρέπει να πάει στις πολεοδοµίες και να περιµένει να δοθεί παράταση γιατί δεν είναι σίγουρο ακόµη ότι θα δοθεί», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Θέµα παράτασης για την προθεσµία υποβολής δηλώσεων έθεσε χθες και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)κ. Χρήστος Σπίρτζης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «προτείνει την επιµήκυνση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων, ταυτόχρονα όµως και επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του εφάπαξ τέλους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις και εκείνοι που αποφεύγουννα το πράξουν επειδή αντιµετωπίζουν οικονοµικά προβλήµατα».

Τον περασµένο µήνα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανήγγειλε ευκολίες πληρωµής για τους ιδιοκτήτες που θα τακτοποιήσουν τους παράνοµα κλειστούς χώρους. Το σχέδιο είναι να αυξηθούν οι δόσεις από 6 που είναι σήµερα σε 8 έως 10 (αναµένεται εντός των επόµενων ηµερών η νοµοθετική ρύθµιση) ενώ θα δοθεί δίµηνη παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών που γίνεται µέσω ταχυδροµείων.

Στο µεταξύ, στις 216.615 έφτασαν οι αιτήσεις – σύµφωναµε το ΤΕΕ – που έχουν υποβληθεί στις πολεοδοµίες για τηντακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων, όπως είναι οι ηµιυπαίθριοι. Τα κτίρια µεκλειστούς ηµιυπαίθριους ξεπερνούν τα 1,5 εκατοµµύρια. Σύµφωνα µετα όσα ισχύουν µέχρι στιγµής,οι ιδιοκτήτες των ακινήτωνέχουν περιθώριο µέχρι το τέλος ∆εκεµβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια,τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές µε βάση τις νέες ρυθµίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ουρές στις πολεοδοµίες

Την ίδια ώρα, τοαδιαχώρητο επικρατεί στα µεγάλα πολεοδοµικά γραφεία. Τις τελευταίες µέρες ο όγκος των αιτήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί – φτάνοντας ακόµη και τις 4.583 αιτήσεις σε µια µέρα (!) – µε συνέπεια να µπλοκάρει το σύστηµα.

«Τα πάγια διαρθρωτικά, οργανωτικά, λειτουργικά αλλά και νοµοθετικά προβλήµατα των πολεοδοµικών γραφείων, αναδεικνύει τις τελευταίες µέρες ο συνωστισµός και η ταλαιπωρία την οποίαυφίστανται µηχανικοί και πολίτες που προσέρχονται για να καταθέσουν τις αιτήσεις», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, «τα πολεοδοµικά γραφεία αυτές τις ηµέρες δεν µπορούν νααντεπεξέλθουν στον όγκο των αιτήσεων για τους ηµιυπαίθριους, ενώουσιαστικά εξαιτίας της εντυπωσιακής µείωσης των αιτήσεων για νέεςοικοδοµικές άδειες, το έργο τους έχει ελαχιστοποιηθεί».

Σύµφωνα µε τα έως τώρα στοιχεία, πάνω από το 40% των τακτοποιηµένων χώρων αφορούν κλειστά υπόγεια και ισόγεια τα οποία έχουν µετατραπεί σε γραφεία και επαγγελµατικούς χώρους. Με την καταβολή της πρώτης δόσης οι χώροι αυτοί µπορούν να ηλεκτροδοτηθούν ή να εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας.

Τα πρόστιµα

Οι παράνοµα κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιµο ανέγερσης ίσο µε το 30% της αξίας τού αυθαιρέτου µε βάση την τιµή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιµο διατήρησης 5%.

Υπενθυµίζεται ότι ο φάκελος για την πολεοδοµία πρέπει να περιλαµβάνει παράβολο των 250 ευρώ για τους παράνοµα κλειστούς ηµιυπαίθριους και 350 ευρώγια τους υπόλοιπους χώρους. Επίσης, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, η ∆ΟΥ στην οποία καταθέτει τη φορολογική του δήλωση, ο αριθµός και η περιοχή έκδοσης της οικοδοµικής άδειας. Ακόµη, περιγραφή τού χώρου,καθώς και η ηµεροµηνία µετατροπής τού χώρου.

Πάνω άπό 216.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στις πολεοδοµίες για την τακτοποίηση των παράνοµα κλειστών χώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια: