www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Όχι» Ομπάμα στον ηλιακό συλλέκτη του Τζίμι Κάρτερ

Τη δυσαρέσκεια μερίδας Αμερικανών οικολόγων έχει προκαλέσει η άρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκαταστήσει, έστω και συμβολικά, φωτοβολταϊκό σύστημα... «αντίκα» στο Λευκό Οίκο


Φοιτητές από το κολέγιο Unity του Μέιν ταξίδεψαν ως τη Ουάσινγκτον –επιβαίνοντας μάλιστα σε φορτηγάκι κινούμενο με καύσιμο βιοντίζελ- προκειμένου να προσφέρουν στον Αμερικανό πρόεδρο έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες που κάλυπταν μικρό τμήμα των ενεργειακών αναγκών του συμπλέγματος επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Διά στόματος τριών συνεργατών του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους φοιτητές για την προσφορά τους, την οποία όμως απέρριψε με την αιτιολογία ότι στη στέγη του Λευκού Οίκου δεν
υπάρχει χώρος για έναν απαρχαιωμένο ηλιακό συλλέκτη, έστω κι αν αυτός λειτουργεί ακόμη. Θέλοντας πάντως να κατευνάσουν τους δυσαρεστημένους φοιτητές, οι υπάλληλοι διαβεβαίωσαν ότι εξετάζονται λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στην προεδρική κατοικία. Υπενθύμισαν παράλληλα ότι, με τη διάθεση κονδυλίων ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, ο Μπαράκ Ομπάμα προωθεί έμπρακτα τη στροφή στην καθαρή ενέργεια.

Οι 32 ηλιακοί συλλέκτες είχαν εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο το 1979, με σκοπό να τροφοδοτούν με ζεστό νερό τα πλυντήρια και το εστιατόριο του προσωπικού, αλλά κυρίως να λειτουργούν ως «διαφήμιση» για την ηλιακή τεχνολογία. Ο ίδιος είχε τότε προβλέψει ότι 20 χρόνια αργότερα, θα εξακολουθούσαν να παρέχουν ενέργεια «φθηνά και αποτελεσματικά» και πως οι ανανεώσιμες πηγές θα κάλυπταν το 20% των ενεργειακών αναγκών στις ΗΠΑ. Το σύστημα ωστόσο απεγκαταστάθηκε μόλις επτά χρόνια αργότερα, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρήγκαν, κατά τη διάρκεια επισκευών στη στέγη του κτηρίου. Σήμερα, κάποια από τα πλαίσια εκτίθενται σε μουσεία, ενώ άλλα αξιοποιούνται από το κολέγιο Unity του Μέιν.

Σημειώνεται πάντως ότι με πρωτοβουλία του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, εγκαταστάθηκαν ηλιακοί συλλέκτες σε κάποια από τα περιφερειακά κτήρια του συμπλέγματος, στο 1600 της Λεωφόρου Πενσιλβάνια. Αν και για λόγους ασφαλείας δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ πόση ενέργεια παράγουν, έχει γίνει γνωστό ότι εξασφαλίζουν ζεστό νερό για τις εργασίες συντήρησης καθώς και για την πισίνα και το spa του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: