www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Χαιρετίζει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα ο Δ. Δρούτσας

«Ξεκάθαρη επιλογή» και «ισχυρό μήνυμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.


Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Δρούτσας εστίασε επίσης στη σημασία του δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με αυτόν τον τρόπο, ο τουρκικός λαός επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική. Είναι σημαντικό για την Κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Θεωρώ ότι του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη διαδικασία και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Με ακόμη πιο θαρραλέα και γρήγορα βήματα για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας στην Τουρκία, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, επαναβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, «ότι δηλαδή στο τραπέζι βρίσκεται η ένταξή της ως πλήρες μέλος, υπό την
προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλους τους απαραίτητους όρους και κριτήρια».

Αναφερόμενος δε στο θέμα της Σερβίας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του Βελιγραδίου και χαρακτήρισε τη στάση του κ. Τάντιτς καθοριστική για αυτές τις θετικές εξελίξεις.

«Επιβεβαίωσε», είπε, «το σταθερό προσανατολισμό του Βελιγραδίου και της Σερβίας προς την ΕΕ και νομίζω ότι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική και δέσμευση της Σερβίας είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στις 11.00 ο κ. Δρούτσας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: