www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Ανοησίες» η κλιματική αλλαγή

Ως «ανοησίες» απέρριψε την κλιματική αλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryan Air.


«Αν πιστεύω στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Όχι, πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ένα μάτσο ανοησίες», δήλωσε ο αμφιλεγόμενος Μάικλ Οʼ Λίρι σε συνέντευξή του στον “Irish Independent”. «Παλιά μιλούσαν για υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως τώρα που οι θερμοκρασίες δεν έχουν ανεβεί εδώ και 12 χρόνια, μιλούν για κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε απορρίπτοντας έγκριτες μελέτες, αλλά και τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το 2010 θα είναι ίσως το θερμότερο έτος από το 1880, οπότε και άρχισαν στις ΗΠΑ οι επίσημες μετρήσεις.

Ο ΟʼΛίρι, που συχνά προκαλεί με δηλώσεις του, συμφώνησε μεν ότι το κλίμα αλλάζει, ωστόσο αρνήθηκε ότι αυτό οφείλεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως αυτή που τον κατέστησε έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην
Ιρλανδία: οι αεροπορικές μετακινήσεις. Στην ίδια συνέντευξη, έβαλε στο στόχαστρο τα Ηνωμένα Έθνη και το –γνωστό για την πολύπλευρη ακτιβιστική του δράση- πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ενώ δε δίστασε να πει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια επινόηση των επιστημόνων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κονδύλια. «Είναι αξιοπερίεργο ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να προβλέψουν τι καιρό θα κάνει την άλλη Τρίτη, προβλέπουν με τόση ακρίβεια τη θερμοκρασία του πλανήτη σε 100 χρόνια από σήμερα».

Σε κείμενο που παρατίθεται κάτω από τη συνέντευξη, καθηγήτρια του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου της Ανταρκτικής αντικρούει μία προς μία τις θέσεις του Οʼ Λίρι, ενώ δηκτική ήταν η απάντηση της Greenpeace «Για να είμαστε δίκαιοι, οι απόψεις του χαίρουν της στήριξης μεγαθηρίων του πνεύματος όπως ο Νικ Γκρίφιν (πρόεδρος του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος), η Σάρα Πέιλιν και ο Τζορτζ Μπους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Ο Μάικλ Οʼ Λίρι πάντως δεν είναι ο μόνος δύσπιστος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Angus Reid Global Monitor, μόλις τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς και ακόμη λιγότεροι Βρετανοί (38%) πιστεύουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα, την οποία επιτείνουν οι εκπομπές ρυπογόνων αερίων από βιομηχανίες και αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: