www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πλαφόν στην τιμή της βενζίνης

Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα προκειμένου να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις με αφορμή την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, προχώρησε η κυβέρνηση.


Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πλαφόν ορίστηκε στα 1,473 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και 1,701 ευρώ για την 100 οκτανίων (βενζίνη LRP 1,561, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο). Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για επτά ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν από την Κυριακή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

«Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις», αναφέρεται στη
σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η σημερινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων:

1. Η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές (Α.Τ.Κ.) ορίζεται για τα πετρελαιοειδή προϊόντα Αμόλυβδη, Super Αμόλυβδη, Super και Πετρέλαιο Κίνησης ως εξής:

1) ΖΩΝΗ Αττικής (πλην Αργοσαρωνικού) και Θεσσαλονίκης

ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1,473 / 95 - 1,701 / 100 - 1,561 / LRP - 1,282 diesel

2) Α' ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τους Νομούς και περιοχές:

Ν. Βοιωτίας Ν. Αρκαδίας Ν. Λάρισας Ν. Πέλλας Ν. Φθιώτιδας Ν. Λακωνίας Ν. Καρδίτσας Ν. Ημαθίας Ν. Φωκίδας Ν. Μεσσηνίας Ν. Τρικάλων Ν. Χαλκιδικής Ν. Αιτ/νίας Ν. Ηλείας Ν. Πιερίας Ν. Κιλκίς Ν. Ευρυτανίας Ν. Αχαΐας Ν. Γρεβενών Ν. Σερρών Ν. Ευβοίας Ν. Άρτας Ν. Κοζάνης Ν. Καβάλας Ν. Κορίνθου Ν. Πρεβέζης Ν. Καστοριάς Ν. Δράμας Ν. Αργολίδος Ν. Μαγνησίας Ν. Φλώρινας Αργοσαρωνικός

1,496 /95 - 1,706 / 100 - 1,566 / LRP - 1,290 diesel

3) Β' ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τους νομούς:

Ν. Θεσπρωτίας Ν. Ηρακλείου Ν. Ροδόπης Ν. Λευκάδας Ν. Ιωαννίνων Ν. Λασιθίου Ν. Έβρου Ν. Κεφαλονιάς Ν. Χανίων Ν. Ξάνθης Ν. Κέρκυρας Ν. Ζακύνθου Ν. Ρεθύμνης

1,545 /95 - 1,745 /100 - 1,605 / LRP - 1,326 diesel

4) Γ' ΖΩΝΗ που περιλαμβάνει τις κατωτέρω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%:

Ν. Δωδεκανήσου Ν. Λέσβου Ν. Χίου Ν. Σάμου Ν. Κυκλάδων Βόρειες Σποράδες Λήμνος Θάσος Σαμοθράκη Σκύρος

1,561 /95 - 1,764 /100 - 1,624 / LRP - 1,322 diesel

2. Η χρονική περίοδος επιβολής του μέτρου καθορίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης των καθ' ύλην αρμόδιων Υπουργών και για επτά ημέρες.

3. Η απόφαση αυτή αποστέλλεται άμεσα στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες μεριμνούν για την τήρηση των ανωτέρω προσδιοριζόμενων τιμών, επιβάλλοντας σε περίπτωση θετικής απόκλισης τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

4. Οι αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την άμεση δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής και να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία στους ενδιαφερόμενους.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 13. 09.2010.

Μήνυμα Ντ. Ρόβλια στους κερδοσκόπους

«Η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των καυσίμων. Οι τιμές του πλαφόν στα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν είναι αυθαίρετες, είναι οι τιμές πώλησης της Παρασκευής 10ης Σεπτεμβρίου 2010. Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του εισοδήματος του πολίτη», ξεκαθάρισε ο ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.

Από το πρωί συνεργεία του υπουργείου και της Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων διενεργούν ελέγχους στην αγορά, ενώ ζητήθηκε αρμοδίως η ενεργοποίηση των διαδικασιών αυτόφωρης διαδικασίας σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο τετραψήφιο 1520 για τυχόν καταγγελίες.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη (ΚΕΠΚΑ), ήδη για την τήρηση της απόφασης του πλαφόν και συνολικά για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, συγκροτήθηκαν κλιμάκια ελέγχου από τις γενικές γραμματείες Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, και σε περιφερειακό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

Η κυβέρνηση ενήργησε αστραπιαία... Δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά ο Ελληνας καταναλωτής να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής .

ΝΔ: «Με πλαφόν ή χωρίς...»

«Με πλαφόν ή χωρίς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα από ένατη φθηνότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης πέρσι, έγινε φέτος η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: