www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Επιστροφή στα θρανία σήμερα για περισσότερους από 1.300.000 μαθητές καθώς χτύπησε το πρώτο κουδούνι σε 15.500 σχολεία. Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και για 160.000 εκπαιδευτικούς, με τα κενά σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας να ανέρχονται σε 2.645, χωρίς ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.


Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί, όπως είπε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και της μείωσης των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση), οι οποίες είναι μειωμένες στο 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε πάντως ότι σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταβάλλεται
προσπάθεια να αυξηθούν αυτά τα κονδύλια.

Σύμφωνα επίσης με την κ. Διαμαντοπούλου, το 87% των βιβλίων θα είναι σήμερα στα χέρια των μαθητών, ενώ και όσα λείπουν είναι λιγοστά ή θα τα πάρουν οι μαθητές με καθυστέρηση λίγων ημερών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε το 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, ενώ στον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, παρέστη και η υπουργός Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

«Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων», τόνισε ο κ.Παπούλιας και απευθυνόμενος προς τους μαθητές τούς παρότρυνε: «Να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας».

«Εύχομαι το σχολείο να είναι όαση δημιουργίας και χαράς γι αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας», ανέφερε με τη σειρά της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενοι στους μαθητές: «Να πάρετε τη γνώση που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ζωής. Να έχετε πίστη και αγάπη στις αρχές και τις αξίες που χρειάζεται η χώρα, η πολιτεία, οι δάσκαλοι, οι γονείς σας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να έχετε όλα τα εφόδια που χρειάζεστε.

Η κ.Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολική του παρουσία επισημαίνοντας ότι «με το κύρος και την αγάπη που έχει από τον ελληνικό λαό δίνει ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα ότι όλοι μαζί όπως και κάθε οικογένεια προσπαθούμε ώστε τα παιδιά μας να μην καταλάβουν δυσκολίες».

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και καταλήγοντας τόνισε: «Εύχομαι και βασίζομαι στους δασκάλους που σε όλες τις δύσκολες περιόδους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στη μάχη για την πρόοδο, τις αρχές και τις αξίες».

Σε δηλώσεις μετά τον Αγιασμό στη Σιβιτανίδειο Σχολή, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. «Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς», εκτίμησε η κ. Διαμαντοπούλου [Βλέπε άρθρο] .

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών βρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κ. Φώφη Γεννηματά.

«Σε μια εποχή δύσκολη για την Ελλάδα και όλες τις οικογένειες, εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες στον κόσμο των παιδιών», τόνισε μιλώντας σε παιδιά και δασκάλους. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ηγεσία του υπουργείου «κάνει ότι μπορεί ώστε ο χώρος της Παιδείας να μην επηρεαστεί από την κρίση» και πρόσθεσε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους που –όπως είπε- «είναι οι πιο στενοί μας συνεργάτες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρέστη στον Αγιασμό στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου. «Μετά το χαμηλόμισθο και το χαμηλοσυνταξιούχο, η Παιδεία και η Υγεία είναι, δυστυχώς, τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου», παρατήρησε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Εμείς είμαστε εδώ, κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, είμαστε δίπλα στα προβλήματά του και αγωνιζόμαστε για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να είναι η ελπίδα του τόπου μας στο αύριο».

«Η δια βίου μάθηση, αυτό το μεγάλο "ατού" της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι δια βίου υποβαθμισμένη και πανάκριβη γνώση», σχολίασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψή της στο 20ο Γυμνάσιο Περιστερίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. Απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου δήλωσε:

«Νομίζω ότι πρέπει να σας προσφωνήσω ως “συμμαθητές και συμμαθήτριες”. Πέρασα από το κατώφλι αυτού του σχολείου πριν πενήντα χρόνια με την ίδια αγωνία που ερχόσαστε και εσείς σήμερα. Λένε ότι έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Ό,τι κατάφερα το χρωστώ σε αυτό το σχολείο το οποίο κρατώ πάντα μέσα στη καρδιά μου. Σπουδαίοι δάσκαλοι, με μεράκι και κέφι, ανάλογο μεράκι και κέφι που έχουν και οι δικοί σας δάσκαλοι. Εάν αγαπάτε το σχολείο σας, σέβεστε τους καθηγητές σας, λατρεύετε τους γονείς σας, πιστεύετε στην πατρίδα, τότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα πετύχετε. Να είστε καλά και καλή προκοπή».

«Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.

«Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιον καιρό, ως αντιπολίτευση, έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του '60, με 30 μαθητές ανά τάξη. Και βεβαίως όλα αυτά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, χωρίς την παραμικρή πρόθεση αναπλήρωσής τους».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόσκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την απαξίωση -όπως αναφέρουν- της Παιδείας από τις οικονομικές προτεραιότητες.

«Η σχολική χρονιά ξεκινάει με περισσότερες ελλείψεις από κάθε άλλη φορά», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και σημείωσε: «Στο βωμό της κάλυψης των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, θυσιάστηκαν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πλέον παραμένουν κλειστά. Τα κενά στα σχολεία θα καλυφθούν μόνο εν μέρει από αναπληρωτές, αλλά και με 10.800 ωρομίσθιους με 4ωρη εβδομαδιαία απασχόληση και "μισθό" κάτω από 200 € το μήνα, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής. Ταυτόχρονα, παραμένει ζητούμενο η ομαλή ένταξη των παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες».

«Η Παιδεία, όμως, είναι το θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να απαξιώνεται κάτω από το βάρος των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: