www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα χρειάζονται οδηγό

Δεν θα τρακάρουν, ούτε θα ρυπαίνουν τον αέρα. Μάλιστα δεν θα χρειάζονται ούτε οδηγό πίσω από το τιμόνι. Χώρια που κατά έναν παράξενο τρόπο θα μπορούν να «συνεννοούνται» μεταξύ τους για το ποιο θα παρκάρει πρώτο!


Ετσι έχουν οραματιστεί τα αυτοκίνητα του μέλλοντος οι σχεδιαστές της εταιρείας General Μotors. Δεν θα έχουν καμία σχέση με ό,τι κυκλοφορεί σήμερα στους δρόμους. Με την πρώτη ματιά θα φαίνεται... η ξεχωριστή τους προσωπικότητα. Ο όγκος τους θα είναι σχεδόν ο μισός απ΄ ό,τι των σημερινών επιβατικών αυτοκινήτων.

Θα έχουν το ίδιο πλάτος αλλά το μισό μήκος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο δύο επιβάτες. Από ΄κεί και πέρα, όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός τους θα είναι επαναστατικός. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, που θα προορίζονται για χρήση στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, θα είναι εφοδιασμένα με εξελιγμένα συστήματα GΡS, ειδικά συστήματα ασύρματης επικοινωνίας αλλά και αισθητήρες όρασης και... ακοής.

Το εξελιγμένο λογισμικό που θα υποστηρίζει όλα αυτά τα συστήματα θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται αυτόματα στους δρόμους χωρίς να απαιτείται χειροκίνητη οδήγηση. Το ένα αυτοκίνητο δεν
θα τρακάρει με το άλλο καθώς αυτομάτως θα τηρεί αποστάσεις ασφαλείας μέσα από ένα σύστημα «ενδοεπικοινωνίας». Με τον τρόπο αυτόν, μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να επιβιβάζεται σε δύο αυτοκίνητα για να μεταβεί στον προορισμό της. Τα αυτοκίνητα θα ακολουθούν από μόνα τους το ένα το άλλο στον δρόμο και οι επιβάτες τους θα έχουν την ευχέρεια να συνομιλούν μεταξύ τους με σύστημα τηλεδιάσκεψης.

Οπως ανέφερε στην εφημερίδα «Τimes» ο Κρις Μπορόνι, επικεφαλής σχεδιασμού της GΜ για τα λεγόμενα concept cars στο Μίσιγκαν, «η φιλοσοφία που διέπει τη νέα γενιά αυτοκινήτων είναι η ελευθερία. Δηλαδή ελευθερία με την έννοια της απεξάρτησης από το πετρέλαιο, από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και της απαλλαγής από τα τροχαία ατυχήματα».

Τα αυτοκίνητα αυτά εκτιμάται ότι μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους τη δεκαετία του 2030. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, αρχικά θα προορίζονται για τις μεγαλουπόλεις χωρών της Απω Ανατολής οι οποίες είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένες. Καθώς θα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτροκινητήρες, οι εκπομπές ρύπων θα είναι μηδενικές. Η ταχύτητά τους δεν θα υπερβαίνει τα 50 χλμ. και η αυτονομία τους θα διαρκεί 50 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: