www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι από τον Αντώνη Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές

Αντίθετος με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε από τη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση. Όπως ανέφερε δεν θέλει η Eλλάδα να μπει σε μια προεκλογική διαμάχη καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία. Από την άλλη προσέφερε πλήρης κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή με αφορμή το ενδεχόμενο κλήτευσης του τέως πρωθυπουργού στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως έχει να προσθέσει κάτι νέο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο τόνισε πως είναι απόφαση και ευθύνη του Κ.Καραμανλή πως θα κινηθεί. Επανέλαβε,δε, πως η Ν.Δ. θα πει όχι στη σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία μόνο για την περίοδο 2004 - 2009.


Στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη ΔΕΘ, όπου επιχείρησε να "απενοχοποιήσει" την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή, παρουσία μάλιστα του τέως πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, επέμεινε στην ανάδειξη
των "ψεμμάτων" του ΠΑΣΟΚ και στην άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο ως μοναδική λύση "για να αποφύγουμε τα χειρότερα που έρχονται".

Με τη φράση "εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μου με το παρελθόν τους έχω κλείσει" απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στο ενδεχόμενο κλήτευσης του Κώστα Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά και την κατάθεση της Αικατερίνης Πελέκη - Βουλγαράκη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. "δεν θα υποδείξει σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών εάν και πότε πρέπει να μιλήσει", προσθέτοντας, ωστόσο, πως "τα ιστορικά πρόσωπα, όπως ένα τέως πρωθυπουργός, έχουν την ευθύνη να πουν εάν και πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους".

Επίσης άσκησε σκληρή κριτική στην κ. Πελέκη, όταν διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να επανέρχεται όταν η ίδια αναγνωρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα. "Εάν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της Ν.Δ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;" . Ανέφερε πως "το ΠΑΣΟΚ με Δρυ και Φωτιάδη έδωσε τη λίμνη Βιστωνίδα και η Ν.Δ. αποφάσισε να επιστραφούν οι εκτάσεις στους αγρότες". Επανέλαβε πως μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και απέδωσε σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν τη Ν.Δ. την όποια επαναφορά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει στον έλεγχο μόνο την περίοδο διακυβέρνησης της Ν. Δ, 2004-2009, επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση της χώρας οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες.

Επιμένει στο αντιμνημόνιο, αλλά δεν κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου, "έκανε τις διαπραγματεύσεις στο γόνατο". Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν επιζήμια η τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να "αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό" με τις αναφορές περί Τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πως "τη λέξη αναδιάρθρωση δεν θα την πω ποτέ", καθώς εκτίμησε πως κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι τα spreads στα 1.000 είναι λίγο. "Δίνω μάχη να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή πορείας", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.Χαρακτήρισε υποχρέωση της κυβέρνησης να πιέσει τις τράπεζες για την αύξηση της ρευστότητας (σε ύψος 11-15 δισ. ευρώ) και υπογράμμισε εκ νέου πως η "κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επενδύει στο φόβο των πολιτών". Επισήμανε ότι είναι ανάγκη η χώρα να βγει γρήγορα στις αγορές, αναφέροντας πως την επαναδιαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση με την επικαιροποίηση την οποία προβλέπει το μνημόνιο.

Εκτίμησε, δε, ότι σύντομα η δημοσκοπική ανάκαμψη της Ν.Δ. θα σημειωθεί με γεωμετρική πρόοδο, όπως με γεωμετρική πρόοδο θα συμβεί και η πτώση του ΠΑΣΟΚ.

Nα γίνει διάλογος με τους ιδιοκτήτες φορτηγών

Έκκληση στην κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιδιοκτήτες φορτηγών απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας ότι οι αποσπασματικές λύσεις που επιβάλλονται εκ τω άνωθεν, όπως συνέβη με την άρση του καμποτάζ, δεν οδηγούν σε λύσεις των προβλημάτων

"Θα πρέπει η απελευθέρωση να μην γίνει ένα σύστημα από κλειστά καρτέλ. Η μεν κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, οι δε κάτοχοι των αδειών δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε ακρότητες γιατί η κοινωνία δεν τους το συγχωρεί", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη "σύγχυση" των υπουργικών αρμοδιοτήτων

Με αφορμή ερώτηση που του τέθηκε για την πολιτική της Ν.Δ. για τον ανασχηματισμό, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα συγκεχυμένα χαρτοφυλάκια του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο είπε χαρακτηριστικά: 'Τι να πω στον νέο όταν ο υπουργός θα τρέχει να αντιμετωπίζει τους χούλιγκανς στα γήπεδα, θα ασχολείται με τις γάζες στα νοσοκομεία και με τον φούρναρη για θέματα διατροφής;"

Ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές

Με την επισήμανση ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η "Ν.Δ δεν μετρά κουκιά", ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να κάνει συγκεκριμένο τον εκλογικό στόχο της Ν.Δ, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Προέταξε τις ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, με έμφαση στην απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο, αλλά και την εκλογή των ικανότερων στους νέους δήμους και τις περιφέρειες.

Για την εξωτερική πολιτική

Με το μνημόνιο και την πολιτική "ομηρίας" που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε έμμεσα ο Αντώνης Σαμαράς και την εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να εξαρτήσει την εξωτερική πολιτική με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Θεμέλιο λίθο της εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε την αυτοπεποίθηση, επισημαίνοντας τους κινδύνους να μειωθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Αναφερόμενος ειδικά στο Σκοπιανό επανέλαβε ότι βάση είναι η μία και μοναδική ονομασία για κάθε χρήση, σημειώνοντας πως αυτό απαιτεί τη βούληση της FYROM να εγκαταλείψει τη συνταγματική της ονομασία.

Και με "γκρίζα" πολιτική διαφήμιση ανεβάζει τους τόνους της αντιπολίτευσης

Με τη φράση "εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου", ο Αντώνης Σαμαράς, ανέβασε τους τόνους της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ωστόσο ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκτίμησε πως μόνο αν αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε πρόωρες εκλογές, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει μία "ομολογία καταστροφής". Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος του δεν είναι να γίνει για ένα φεγγάρι πρωθυπουργός αλλά να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας.

Στο πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης που επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γ. Παπανδρέου, κλείνοντας ουσιαστικά την περίοδο της συναίνεσης, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε αντί προλόγου με ένα βίντεο, όπου προβλήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε στο σχόλιο πως πρόκειται για "πολιτική εξαπάτηση".

"Είμαι κεντροδεξιός"

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε και την ιδεολογική του ταυτότητα, απαντώντας και σε αιτιάσεις που τον φέρνουν να συμμαχεί με τα κόμματα της Αριστεράς. "Είμαι κεντροδεξιός και δεν θέλω να μπερδεύεται η θεσμική μου υποχρέωση απέναντι σε όλα τα κόμματα. Συμπίπτουμε με την Αριστερά στο ότι πρέπει να φύγουμε από το Μνημόνιο. Συμπίπτουμε όμως με άλλη λογική και με άλλο τρόπο. Εμείς μιλούμε με όλους. Μιλάμε μαζί τους και έντιμα. Όταν είδα την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα τους είπα ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπολίτευση και στη Ντόρα

Τους τόνους της κριτικής ανέβασε ο Αντώνης Σαμαράς και κατά της Ντόρας Μπακογιάννης, σημειώνοντας πως στηρίζει τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της στο Μνημόνιο. "Η κ. Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη Ν. Δ.", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν. Δ. Κληθείς, δε, να απαντήσει στο γιατί στηρίζει στις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση πρόσωπα που στήριξαν τη Ντόρα Μπακογιάννη στην εσωκομματική "διαμάχη", επισήμανε ότι το πρόβλημά του ήταν οι μηχανισμοί και όχι τα μεμονωμένα πρόσωπα.

Τα πυρά του έστρεψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατά του ΛΑΟΣ: "Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ για να δώσουμε στην Ελλάδα μια άλλη προοπτική, διαφορετική από το Μνημόνιο με το οποίο έχει συμφωνήσει η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Καρατζαφέρης συστεγάζεται πλέον σε άλλη πολυκατοικία με τον κ. Παπανδρέου", ανέφερε.

Για την υποψηφιότητα Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής και Κ.Γκιουλέκα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Επαναλαμβάνοντας πως η επιλογή της Ν.Δ στην περιφέρεια Αττικής, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου είναι αντισυστηματική ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μία τακτική ρίσκου, στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα λογοπαίγνιο σε όσους αμφισβητούν την εμπειρία του Βασ. Κικίλιας τόνισε ότι μπορεί να μην είναι έμπειρος, αλλά είναι "έμπυρος", καθώς έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, μέσα από μεγάλες κοινωνικές μάχες. Ταυτόχρονα ανέβασε τον πήχη για την εκλογική αναμέτρηση στο δήμο Θεσσαλονίκης και επιδιώκοντας να συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως "απέναντι στον Κ. Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη είναι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μπουτάρης"

Τα σχόλια των κομμάτων για τη συνέντευξη του Α. Σαμαρά

Με το «άλλο σχέδιο» που ισχυρίζονταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση παρομοιάζει το "όχι στο μνημόνιο" του Α. Σαμαρά το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει "Το όχι του λαού στο Μνημόνιο σημαίνει καταψήφιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός".

Από τη μεριά του ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για "ασταθή, πλατιασμένο και αόριστο λόγο με αμετροεπείς προτάσεις, ακατάληπτες και ακατανόητες, τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κοινωνία". Σχολιάζει πως "πήγαν χαράμι τα πολύωρα σεμινάρια των επικοινωνιολόγων".

Για σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας της Ν.Δ. κάνει λόγο ο ΣΥΝ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, ο Αντώνης Σαμαράς "την ίδια στιγμή που μιλάει ενάντια στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα καταθέτει προτάσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που κινείται στην ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: