www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μπόνους στο επιτόκιο για τους e-καταθέτες

Νέους πελάτες στο e-banking προσπαθούν να προσελκύσουν τώρα οι τράπεζες, με δέλεαρ υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων που φτάνουν ακόμα και το 3,25%, μηδενικές προμήθειες σε μια σειρά από συναλλαγές, αλλά και ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες για e-αγορές.


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να «σπρώξουν» όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα (e-banking, phone banking, mobile banking και ΑΤΜ), καθώς με τον τρόπο αυτόν μειώνουν σημαντικά το κόστος των συναλλαγών για τις τράπεζες. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα περισσότερο από το 50% των συναλλαγών πραγματοποιούνται από τα εναλλακτικά δίκτυα- κυρίως τα ΑΤΜ- ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο χρήστες είναι εγγεγραμμένοι σε υπηρεσίες e-banking.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια στην ηλεκτρονική τραπεζική, καθώς οι Ελληνες εξοικειώνονται με τη χρήση του Διαδικτύου και εμπιστεύονται περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εurobank διαθέτουν ειδικούς καταθετικούς λογαριασμούς με υψηλό επιτόκιο (έως και 3,25%) καθώς και μια σειρά από επιπλέον
προνόμια για εκείνους που θα κάνουν καταθέσεις και άλλες συναλλαγές με ένα «κλικ».

Συγκεκριμένα, ο e-λογαριασμός winbank Direct της Τράπεζας Πειραιώς συνδυάζει τρεχούμενο λογαριασμό και προθεσμιακή κατάθεση, προσφέροντας επιτόκια έως 3,25%. Η διαχείρισή του
γίνεται online, μέσω της υπηρεσίας e-banking της winbank Direct, ενώ ο πελάτης λαμβάνει τηλεειδοποιήσεις μέσω SΜS ή/και email για την άμεση ενημέρωσή του σε κάθε κίνηση του λογαριασμού. Παράλληλα, η τράπεζα διαθέτει επιπλέον δωρεάν κάρτα συναλλαγών για το δίκτυο των ΑΤΜs της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για αγορές σε καταστήματα με το σήμα της VΙSΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει η άυλη προπληρωμένη κάρτα WeΒuy για ασφαλείς αγορές και συναλλαγές στο Διαδίκτυο. Η κάρτα αυτή συνδέεται ηλεκτρονικά με τον λογαριασμό και ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει ανά πάσα στιγμή χρήματα για αγορές και άλλες συναλλαγές.

Αντίστοιχη λογική έχει και ο λογαριασμός Live-Βanking της Εurobank. Σε αυτή την περίπτωση το δέλεαρ είναι ονομαστικό επιτόκιο 1% αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι έως 3.000 ευρώ και 3% αν το υπόλοιπο του λογαριασμού είναι από 3.000 ευρώ και πάνω. Η πληρωμή των τόκων γίνεται κάθε μήνα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ειδοποιήσεων με SΜS ή e-mail. Επιπλέον- αν στον λογαριασμό υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ευρώ- η τράπεζα προσφέρει δωρεάν συναλλαγές ενώ παράλληλα δεσμεύεται να καλύψει οποιαδήποτε απώλεια χρημάτων από τους λογαριασμούς για κινήσεις που έχουν γίνει χωρίς την έγκριση του κατόχου.

Τι προσφέρουν

Αμεση και πλήρη εικόνα του λογαριασμού, μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών της τράπεζας αλλά και εκτός, πληρωμή λογαριασμών, χρηματιστηριακές συναλλαγές, αιτήσεις δανείων και μια σειρά από άλλες τραπεζικές δραστηριότητες προσφέρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες που διαθέτουν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Για αυξημένη ασφάλεια μάλιστα τους εφοδιάζουν με ειδική συσκευή (security token), η οποία τους εξασφαλίζει από επιτήδειους που θα επιδιώξουν να υποκλέψουν τα στοιχεία και να κάνουν παράνομες συναλλαγές.

Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα μέσω Ιnternet Βanking προσφέρει μεταξύ άλλων πληροφόρηση για λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, μεταφορά ποσών, πληρωμή λογαριασμών, χρηματιστηριακές συναλλαγές και ενημέρωση, καθώς και πάγιες εντολές.

Αντίστοιχα η Αlpha Βank μεταξύ άλλων επιτρέπει μεταφορά χρημάτων, πληρωμή οφειλών, πλήρη έλεγχο λογαριασμών και καρτών, αίτηση για δάνειο, κάρτα ή και μπλοκ επιταγών, αλλά και ενημέρωση (μέσω e-mail ή SΜS) για την ανεπιτυχή εκτέλεση εντολών που έχουν καταχωριστεί μέσω των εναλλακτικών δικτύων της τράπεζας.

Η Μarfin Εgnatia Βank από την πλευρά της επιτρέπει ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπόλοιπα και κινήσεις λογαριασμών και καρτών, μεταφορές κεφαλαίων, πληρωμές οφειλών στην τράπεζα, στο Δημόσιο και σε άλλους φορείς και μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες. Αντίστοιχης λογικής υπηρεσίες web-banking διαθέτουν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Κύπρου, η Εmporiki Βank, η Μillennium Βank, η Αspis Βank, η Αttica Βank, η Geniki Βank, η Ρroton Βank (για χρηματιστηριακές συναλλαγές), η FΒ Βank, η Ελληνική Τράπεζα, η Πανελλήνια Τράπεζα, η Citibank, η ΗSΒC, η ΡroΒank, και η Αspis Βank.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «οδηγούν» τους πελάτες τους στα εναλλακτικά δίκτυα, καθώς με τον τρόπο αυτόν μειώνεται σημαντικά το κόστος των συναλλαγών τους

Και στο κινητό
Πέρα από την κλασική ηλεκτρονική τραπεζική, μια σειρά από τράπεζες επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους και στην κινητή τηλεφωνία. Εκτός από το τηλέφωνο, δίνουν στους κατόχους «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση στον λογαριασμό τους με ειδικές εφαρμογές. Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα, η Αlpha Βank, η Εurobank και η Citibank έχουν αναπτύξει ξεχωριστές εφαρμογές (applications) για τους κατόχους του iΡhone της Αpple, μέσω των οποίων μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς τους όπου και αν βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: