www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Συγκάλυψη για τις υποκλοπές

Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και τον ανεξιχνίαστο θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζητεί από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει επιτέλους δύο σημαντικούς μάρτυρες που συνδέονταν ενδεχομένως με τη διάπραξη του εγκλήματος και να «ανοίξουν» με δικαστική συνδρομή δύο τηλεφωνικά νούμερα στις ΗΠΑ (Μέριλαντ), προκειμένου να εντοπιστούν έστω και εκ των υστέρων οι δράστες του εγκλήματος της κατασκοπείας. Σε έγγραφο-«βόμβα» προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της συγκάλυψης της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με βάση αυτό το έγγραφο πραγματοποιείται σήμερα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Δασούλα Προκαταρκτική Εξέταση, ενώ ασκήθηκε ήδη δίωξη για το αδίκημα της κατασκοπείας. Συγχρόνως έχει επισυναφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όπως συντάχθηκε από τρεις εμπειρογνώμονες μέσα στο 2010-είχε αποκαλυφθεί από «Το Βήμα» στις 27 Μαΐου 2010 και οι επισημάνσεις του είναι κόλαφος για τους δικαστές που διερεύνησαν το σκάνδαλο. Ιδιαίτερα δε για τον ανακριτή κ. Γ. Πετρόπουλο, ο οποίος στο πόρισμά του δεν ανέφερε καν ολόκληρο το νούμερο των δύο τηλεφώνων στις ΗΠΑ που παρακολουθούσαν, σύμφωνα και με παραδοχή της κυβέρνησης
Καραμανλή, όλο το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, τον τέως αλλά και τον νυν Πρωθυπουργό.

Στην επιστολή Παπαϊωάννου (με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2010) αναλύονται με λεπτομέρειες τα σημεία εκείνα του σκανδάλου που δεν ερευνήθηκαν, με επίκεντρο το γεγονός ότι καταστράφηκε το παράνομο λογισμικό από τη Vodafone, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν σήμερα να εντοπιστεί το εύρος της παρακολούθησης, αλλά και ο δημιουργός του. Στο έγγραφο-παραπεμπτικό των εργασιών της Επιτροπής που υπογράφει ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Το έγκλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών διεπράχθη στη χώρα μας από τον Αύγουστο του 2004 ως τον Μάρτιο 2005 και αφορούσε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, βάναυσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας απορρήτου των επικοινωνιών. Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το είχαν χαρακτηρίσει ως κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας».

Η Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ζητήσει από τη Δικαιοσύνη νέα «ενδελεχή έρευνα, αφού και στα δύο στάδια της δικαστικής έρευνας, τόσο στην προκαταρκτικήόσο και στην κυρία ανάκριση, παρατηρούνται παραλείψεις που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική προσέγγιση του στόχου...». Οπως αναφέρεται, η υπόθεση μπορεί να ερευνηθεί πάλι αφού ο ανακριτής την έθεσε στο αρχείο ως «αγνώστων δραστών» με αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να είναι εκκρεμής.

Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει το ζήτημα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής πάντως, παραμένει ανοικτό το θέμα της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση.

Οι «άφαντοι» συνδρομητές

Καταπέλτης για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ και τη Δικαιοσύνη είναι το πόρισμα τριών μελών της ΑΔΑΕ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το πόρισμα της ΕΥΠ, το οποίο απεστάλη στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας που πραγματοποίησε την Προκαταρκτική Εξέταση, ήταν «ασαφές». Στο πόρισμα σημειώνονται τρεις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

1 Συνδρομητής της Cosmote ο οποίος εμφανίζεται να κάνει 19 εξερχόμενες κλήσεις, σημαντικής διάρκειας, από τις 6.10.2004 ως τις 19.2.2005 προς συγκεκριμένο καρτοκινητό-«σκιά». Στο πόρισμα αυτή η περίπτωση απλώς αναφέρεται. Οπως όμως προκύπτει από τη δικογραφία, ο ανακριτής εντόπισε τον συνδρομητή της Cosmote, ο οποίος στις καταθέσεις του κατονομάζει συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο ανήκε το καρτοκινητό-«σκιά».

2 Συνδρομητής της Vodafone για τον οποίο τρεις υπάλληλοί της δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν του ανήκει ο αριθμός, παρ΄ ότι έχει βρεθεί στην εταιρεία ενυπόγραφη αίτησή του για απόκτησή του.

3 Συνδρομητής της ΤΙΜ ο οποίος δεχόταν τις μοναδικές εξερχόμενες κλήσεις από τα καρτοκινητά-«σκιές», αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ. Στο μεταξύ από τα πρακτικά των εργασιών της Επιτροπής και από το σύνολο των βουλευτών διατυπώνεται έντονος προβληματισμός αν το παρείσακτο λογισμικό τοποθετήθηκε εκ του μακρόθεν. Διάλογοι βουλευτών με τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ, ιδιαίτερα με τον κ. Μαραβέλα , αποκαλύπτουν ότι το παράνομο λογισμικό εντοπίστηκε στο κέντρο της Vodafone το οποίο βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων της Ιntracom, αλλά όταν ζητήθηκαν τα βιβλία εισόδου και εξόδου στο κτίριο δηλώθηκε ότι καταστρέφονται μετά την πάροδο έξι μηνών. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης η πολιτεία δεν γνωρίζει ποιοι σχεδίασαν και πραγματοποίησαν το έγκλημα, αλλά και τι στόχους είχαν και τι αποκόμισαν από την επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: