www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τύλιξαν σε 70 CD 100.000 καταθέτες εξωτερικού

Ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και των νέων αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών μέτρων που υποδείχθηκαν από την τρόικα αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία και να αποδώσει καρπούς κυρίως ως την άνοιξη του 2011 οπότε θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Μόνο από την εφαρμογή των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει περισσότερα από τις προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν
έσχες» θα υπάρξει σημαντικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και κυρίως σε εκείνους που έχουν αποκτήσει τεράστια ακίνητη περιουσία τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Οι ξένες τράπεζες έδωσαν τους... Ελληνες

Το υπουργείο Οικονομικών είχε απευθύνει το προηγούμενο διάστημα αίτημα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα την Ελβετία, για να αντλήσει στοιχεία για έλληνες καταθέτες που δεν δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν. Τα στοιχεία που έλαβε ως απάντηση είναι αποκαλυπτικά. Ηδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στο ΣΔΟΕ βρίσκονται 70 CD με στοιχεία ελλήνων καταθετών και για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το μέτρο να κληθούν έλληνες πολίτες να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν σε τόκους καταθέσεων εξωτερικού που ποτέ δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία. Συγκεκριμένα το σύστημα Τaxis γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη ΔΟΥ Γλυφάδας τα ονόματα 15 φορολογουμένων οι οποίοι με βάση τα στοιχεία που περιέχουν τα 70 CD δεν έχουν δηλώσει τους τόκους καταθέσεων.

Οι πολίτες αυτοί κλήθηκαν στην Εφορία και μάλιστα αποδέχθηκαν και πλήρωσαν 50.000 ευρώ πρόσθετους φόρους για τους τόκους αυτούς. Στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους» με τα στοιχεία που περιέχονται στα συγκεκριμένα CD, καθώς, όπως λένε, βρίσκονται μέσα σε αυτά καταθέτες οι οποίοι αν καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν, θα δώσουν γερή «ανάσα» στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι τα νέα CD δεν προέρχονται από την ελβετική τράπεζα από την οποία είχαν διαρρεύσει στοιχεία καταθετών και είχαν δοθεί σε διάφορες χώρες, αλλά είναι προϊόν επίσημης συναλλαγής του ελληνικού κράτους με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τα CD περιέχουν, ανάλογα με τη χώρα, από λίγα ως χιλιάδες ονόματα καταθετών. Για παράδειγμα, το CD που εστάλη από τη Νορβηγία αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν μόνο 15 έλληνες καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει! Αντιθέτως χιλιάδες είναι τα ονόματα από τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και άλλων χωρών. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η βάση δεδομένων είναι πολύτιμη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και των δηλωθέντων εισοδημάτων από τους καταθέτες του εξωτερικού, χωρίς να χρειάζεται να τους ανακοινωθεί για ποιον λόγο τούς επέλεξαν σε μελλοντικούς ελέγχους.

Βig Βrother η Εφορία

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων) όλων των Ελλήνων με «Βig Βrother» (Μεγάλο Αδελφό), το σύστημα Τaxis της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της εντός σχεδίου ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών, ενώ σε επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια. Παράλληλα, η ΓΓΠΣ αντλεί καθημερινά στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που έχουν αποκτηθεί από περίπου 7.000.000 πολίτες.

«Κλείδωσε» η νέα περαίωση

Στην απόφαση να προχωρήσει η αυτόματη περαίωση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000- 2009 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως ετήσιου τζίρου) πλην των ασφαλιστικών εταιρειών και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι «τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν». Η νέα ρύθμιση εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά θα είναι τα ποσά που θα προκύψουν από τη ρύθμιση και των περιπτώσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα κ. Δ. Κουσελάς αναμένεται να συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις της νέας περαίωσης και να σταλούν άμεσα τα ειδοποιητήρια από τη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ως φόρμουλα για τον υπολογισμό του ποσού της περαίωσης το γινόμενο των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης Χ διορθωτικό συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη και τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους Χ συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: