www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση της προσφυγής για την ιθαγένεια στο ΣτΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του νόμου για την ιθαγένεια. Ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος αναμένεται να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.


Η προσφυγή ζητά την ακύρωση ως "αντισυνταγματικής" της από 30.4.2010 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και την από 7.5.2010 εγκύκλιο του ίδιου υπουργού που χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο σύμβουλος Επικρατείας αναμένεται να αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο κάτι
τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο κατόπιν συνταγματικής αναθεώρησης.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος αναμένεται να ζητήσει αναβολή της συζήτησης της προσφυγής. Παράλληλα, θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης του ίδιου νόμου που προβλέπει την χορήγηση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: